Garnalen smaken beter door een op ‘blockchain’ gebaseerde traceerbaarheid

Sustainable Shrimp Partnership kondigt traceerbaarheidsplatform aan in samenwerking met IBM. SSP (Sustainable Shrimp Partnership) werkt voortaan samen met het IBM Food Trust ecosysteem dat een volledige traceerbaarheid van de garnalen garandeert, van in het water tot op het bord. Het platform werkt met ‘blockchain’ technologie waardoor handelaars en consumenten een grotere controleerbaarheid en transparantie krijgen: alle SSP-garnalen die in Ecuador gekweekt of gevist worden, hun volledige traject kan tot op het bord gevolgd worden.

“Voedselfraude neemt almaar grotere proporties aan. Met ingewikkelde bevoorradingssystemen en een algemeen gebrek aan transparantie, zien we op de markt te veel voorbeelden van een verkeerde etikettering en producten van een minderwaardige kwaliteit”, aldus Jose Antonio Camposano, directeur van de Nationale Kamer voor Aquacultuur van Ecuador. “Het is hoog tijd om dat te veranderen. Consumenten hebben het recht om te weten waar hun voedsel vandaan komt en hoe het geproduceerd werd. Door ‘blockchain’ technologie te gebruiken, kunnen we voor een volledige traceerbaarheid van onze producten en onze manier van werken zorgen. Voor het eerst kunnen consumenten volledig vertrouwen op wat ze kopen.”

Als deel van het Food Trust ecosysteem geven SSP-leden, die uit verantwoordelijke garnalenkwekers in Ecuador bestaan, via deze ‘blockchain’ alle data in van het product wanneer het nog in het larvestadium zit. Vervolgens wordt het volledige groeiproces van de garnalen aangeduid, tot wanneer ze naar de havens van Ecuador gebracht worden voor de export. Zo kunnen handelaars wereldwijd alle data zien en de kwaliteit garanderen van de garnalen die ze uiteindelijk aan de consument verkopen. SSP is trouwens van plan een app te lanceren waar consumenten alle data op kunnen terugvinden van de garnalen die ze kopen.

Food Trust maakt het mogelijk om in ‘real-time’, van begin tot eind, alle data van een voedingsproduct te verzamelen, data die niet kunnen gewijzigd worden, waarmee het volledige traject van het product, in dit geval garnalen, wordt weergegeven. Ook de certificeringscontroles van de garnalen zitten daarin, inclusief de bevestigingen dat SSP-garnalen vrij zijn van antibiotica en het ASC-keurmerk dragen – het Aquaculture Stewardship Council-keurmerk is het strengste kwaliteitslabel voor aquacultuur. Food Trust biedt een beveiligd platform aan waar data kunnen ingegeven en gedeeld worden, en zorgt ervoor dat de authenticiteit van een product kan gecheckt worden. Deze technologie is toegankelijk voor aankopers, detailhandelaars en consumenten, waardoor alle partijen een duidelijk zicht hebben op belangrijke productinformatie.

“Ons doel is SSP-garnalen van topkwaliteit aanbieden in supermarkten en restaurants, daar waar de consument de QR-code kan inscannen en kan zien uit welke kwekerij de garnalen afkomstig zijn, hoe ze gekweekt werden, inclusief belangrijke informatie omtrent voedselveiligheid en duurzaamheid”, aldus Pamela Nath, directeur van SSP. “SSP-garnalen worden gekweekt volgens de allerhoogste normen op gebied van milieu en sociaal vlak, en we willen ervoor zorgen dat consumenten vertrouwen hebben door hen een volledige controleerbaarheid aan te bieden. We denken dat traceerbaarheid de toekomst is voor een duurzame en verantwoordelijke aquacultuur en maken zo de weg vrij voor anderen die willen volgen.”

“De ‘blockchain’ technologie heeft het potentieel om gelijk welke andere industrie te veranderen, vooral als er diverse spelers mee gemoeid zijn, bedrijven en organisaties, zoals in een toeleveringsketen”, aldus Luis Izquierdo, directeur van IBM Food Trust. “Samenwerken met SSP en zijn ecosysteem van leveranciers, verdelers en andere partners, kan helpen om de pijnpunten van de voedingsindustrie weg te nemen.”

“Wanneer consumenten ontdekken dat hun visleverancier niet weet waar de zeevruchten die hij verkoopt vandaan komen en hoe die geproduceerd worden, zorgt dat voor argwaan en een economische terugval”, vertelt Aaron McNevin, hoofd Global Network for Aquaculture van het WWF (World Wildlife Fund) en adviserend bestuurslid van SSP. “Wat SSP probeert te doen is door het ‘blockchain’ platform een verslag aanbieden van de hele keten, een rapport dat niet kan gewijzigd worden en vrij is van corruptie. Dit is momenteel de beste veiligheidsmaatregel die ervoor zorgt dat het product apart gezien wordt op een manier dat het zijn eigen identiteit kan behouden.”

SSP-garnalen worden geproduceerd volgens de hoogste normen op gebied van milieu en sociaal vlak. Alle garnalen dragen het ASC-keurmerk en worden geproduceerd zonder gebruik van antibiotica, met een neutrale impact op de lokale waterkwaliteit. Door de invoering van de ‘blockchain’ technologie zijn SSP-garnalen de eerste garnalen die in samenwerking met IBM Food Trust van begin tot eind volledig traceerbaar zijn.