Legendarische Rodenbach Alexander komt terug!

Op vraag van bierkenners bracht Rudi Ghequire, brouwmeester van Brouwerij Rodenbach, in het voorjaar 2016 een beperkte hoeveelheid RODENBACH Alexander op de Amerikaanse markt. De vraag om het bier terug te brouwen ontstond tijdens één van Rudi’s ‘Tours’ doorheen de Verenigde Staten waar Ghequire lezingen over RODENBACH en Vlaams Rood Bruine bieren, in de US  ‘Sour Ales’ genoemd, verzorgt.  De terugkeer van RODENBACH Alexander zorgde voor heel veel positieve reacties, deze beperkten zich niet tot de US maar ook veel Belgische en Nederlandse bierliefhebbers lieten via social media van zich horen. Het brouwersteam wilde graag op de vraag naar RODENBACH Alexander ingaan en brengt eind september een volgende editie van RODENBACH Alexander op de markt. Deze keer wordt de verkoop niet tot de US beperkt, ook in België en Nederland zullen bierfanaten ervan kunnen genieten.

Proefnotitie: RODENBACH Alexander Limited Edition

RODENBACH Alexander wordt gelimiteerd gebrouwen in de Brouwerij in het West-Vlaamse Roeselare. Dit bier van gemengde gisting bestaat uit 2/3de bier dat 24 maanden op eiken foeders heeft gerijpt en 1/3de jong bier. Deze blend ondergaat een maceratie met krieken. Het natuurlijke aroma en de smaak van de krieken gaan zeer goed samen met het gerijpte RODENBACH bier. Verder kunnen we toetsen van hout maar ook van amandel, afkomstig van de kriekenpit, waarnemen. De afdronk doet denken aan een Bourgognewijn. De ‘fraîcheur’ die dit bier kenmerkt maakt er een perfect aperitiefbier van, het past tevens bij een kaasassortiment of een dessert. De ideale serveertemperatuur bedraagt tussen 6-10 °C

Wie was Alexander Rodenbach ?

Alexander Rodenbach werd op 28 september 1786 in Roeselare geboren. Hij was een heel bijzonder man! Ondanks zijn blindheid werd hij ondernemer, schrijver en schopte hij het zelfs tot burgemeester en volksvertegenwoordiger. Hij leidde de brouwerij vanaf  1821. Uit eerbetoon werd in 1986, 200 jaar na zijn geboortedag, een feestbier onder de naam RODENBACH Alexander boven de doopvont gehouden.

OVER DE RODENBACH BIEREN:

RODENBACH is een blend van ¾ jong en ¼ gedurende 2 jaar op eik gerijpt bier. (5,2 % vol/alc)

RODENBACH ROSSO is een fruitbier op basis van oud gerijpte en jonge RODENBACH gemacereerd met verse krieken, frambozen en veenbessen en met natuurlijke sappen van verse krieken, frambozen en veenbessen. (4 % vol/alc)

RODENBACH Grand Cru is een blend van 1/3 jong en 2/3 gedurende 2 jaar op eik gerijpt bier. (6 % vol/alc)

RODENBACH Alexander is een blend van 1/3 jong en 2/3 gedurende 2 jaar op eik gerijpt bier, deze blend ondergaat een maceratie met krieken. (5,6 % vol/alc)

RODENBACH Vintage is het unieke resultaat van selectie, door onze RODENBACH-brouwmeesters, van de foeder die na 2 jaar rijping het beste bier heeft voortgebracht: ‘de beste foeder van het jaar. (7 % vol/alc)

RODENBACH Caractère Rouge is gedurende twee jaar gerijpt op eiken foeders en 6 maanden met Veenbessen, krieken en frambozen gemacereerd. (Co-creatie met topchef Viki Geunes, ‘t Zilte **) (7 % vol/alc)

RODENBACH werd erkend als traditioneel Vlaams streekproduct en draagt sindsdien het VLAM-label:  Vlaams streekproduct.be

De aanvraagprocedure voor een Europees Label “BGA’, Beschermde Geografische Aanduiding, voor de Vlaams Rood-Bruine Bieren werd ingediend.

Brouwerij RODENBACH organiseert bezoeken en degustaties: www.rodenbach.be