Les Auteurs d’un vin – Château Noaillac, Médoc

In 1965 koopt Marc Pagès samen met twee vrienden het domein Château la Tour de By, hoewel hij droomt van een eigen domein. In 1983 valt hij voor de charmes van Château Noaillac dat hij samen met zijn zoon Xavier zal runnen. Marc verdeelt zijn passie tussen beide domeinen maar Xavier concentreert zich op Château Noaillac en zal het domein volledig heraanplanten. Onder zijn kundige leiding groeit het domein van 2 ha uit tot een domein van 45ha.

Om een kwaliteitsvolle wijn te produceren die aan hun persoonlijke normen voldoet, doen ze een beroep op klassieke wijnrassen, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot en een lichte dominantie van Merlot. Tegelijk opteren ze voor een duurzame exploitatie waarbij ze indertijd absolute pioniers werden. In 2004 vervoegt Damien het domein en vormt de derde generatie die gedreven door de passie voor wijn, zorgt voor een frisse wind in de exploitatie.

De wijngaarden van het domen rusten op een ondergrond van graves garonnaises en graves pyrénéennes met aanplantingen van 55% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon en 5 % Petit Verdot met ranken van gemiddeld 30 jaar jong. Het onderhoud met dubbele guyot en 5500 ranken per ha maakt een mechanische oogst mogelijk.

De temperatuur gecontroleerde cuvaison duurt 24 dagen met narijping op eik gedurende 12 maand goed voor een productie van 2400hl of ruim 330.000 flessen.

Op de proeftafel – Château Noaillac 2013:

In het glas een stevige rode mantel met pittige en fruitige accenten van rood fruit in de neus, gemengd met subtiele hints van laurier, cassis en donkere kersen.

In de mond fijne toetsen van cacao en mokka met duidelijke aanwezigheid van rijp rood fruit; stevig karakter en volrond met delicate hints van zachte tannines. Mooie ronde wijn met leuke fruitige concentratie en delicate hints van een zilt-zoete hartigheid.