Les auteurs d’un vin – Château Paloumey – Haut-Médoc

Wanneer Martine Cazeneuve in 1989 de weddingschap aangaat om het blazoen van Château Paloumey op te smukken en tot een exemplaire château uit te bouwen staat ze voor een quasi onmogelijke opdracht. De wijngaarden zijn grotendeels gerooid en de terroirs geven een troosteloze aanblik, er is zelfs geen chai meer …

Martine zorgt er met een gedreven passionele inzet en hard zwoegen voor dat de percelen worden heraangeplant en verzorgd, ze bouwt een nieuw chai waardoor Château Paloumey stilaan tot een nieuw leven wordt gewekt.

Vandaag vormt Château Paloumey een domein van 34 ha met wijngaarden die werden aangeplant in de gemeenten Ludon-Médoc en Cassac-Fort-Médoc. Sinds 2015 wordt ze bijgestaan door haar zoon Pierre Cazeneuve, landbouwkundig ingenieur. Pierre verdedigt met passie en vuur het levenswerk van zijn moeder maar laat tegelijkertijd een nieuwe wind waaien door het domein. Hij wil de productie afstemmen op een feilloze harmonie tussen de mens en de terroirs met respect voor de natuurlijke omgeving en het leefmilieu.

De terroirs rusten op een ondergrond van graves garonnaisis uit het quaternaire, de ranken van gemiddeld 25 jaar worden verzorgd via de enkele en dubbele guyot met 7200 raken per ha. Het domein biedt 55% Cabernet Sauvignon, 42% Merlot en 3% Cabernet Franc.

Afhankelijk van de uiteindelijke wijn is er zowel een manuele als mechanische oogst waarbij de sappen in thermogereguleerde cuves terechtkomen, de cuvaison is afhankelijk van de kwaliteit van de sappen en neemt 20 tot 28 dagen in beslag. De eindrijping van 12 maand gebeurt op Franse eik; met jaarlijks 1/3 nieuwe eik, jaarproductie van zowat 120.000 flessen.

Op de proeftafel Château Paloumey – 2013

Stevige rode mantel met fluwelen paarse glinsteringen die in de neus uitbundige en complexe aroma’s van rood en zwart fruit losweken.

In de mond een karaktervolle aanzet met finese en elegantie. Verzorgde smaakaccenten met leuke en aangename toetsen van rijp zwart fruit en mooie frisheid. De subtiele houttoetsen worden elegant vermengd met delicate tannines.

Een leuke wijn, terecht opgenomen in het assortiment cru bourgeois. Een duidelijk wi(n)ning game voor Martine.