Les auteurs d’un vin – Château Tour de Marbuzet – Saint-Estèphe

Door een versnippering van de wijngaarden van de familie Mac Carthy, komt Château Tour de Marbuzet in 1853 in handen van de Laurent Mathé, een gerenommeerd wijnbouwer. Meer dan een eeuw later, om precies te zijn in 1981, wordt het wijnhuis H. Duboscq & fils eigenaar van het 5 ha groot domein, familie die nog steeds als exploitant fungeert.

De wijngaarden liggen op de hogere plateaus van Pesaille en Marbuzet tegenover de Gironde en genieten van mooie zonnige invloeden. Ze bevestigen trouwens een lokaal gezegde dat beweert dat de grote wijnen van de regio Médoc afkomstig zijn van wijngaarden die de stroom aanschouwen.

De wijngaard wordt geëxploiteerd volgens de principes van een verantwoorde landbouw en omvatten 40% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot, 20% Cabernet Franc, de ranken hebben een gemiddelde ouderdom van 25 jaar.

De manuele oogst maakt een eerste selectie van de beste trossen mogelijk in de wijngaarden zelf, maar een extra selectie aan de chai blijft behouden. De bessen ondergaan een lange thermogereguleerde maceratie met dagelijkse remontages, waardoor de cuvaison langer uitloopt dan bij andere Medocwijnen. De rijping gebeurt op Franse eiken vaten  waarvan ¼ jaarlijks wordt vernieuwd. Tijdens  de rijping wordt de overtollige lucht elke drie maand weggezogen en dit tot op het ogenblik van de botteling. Deze vindt ten vroegste 24 maand na de persing plaats, procedure die zorgt voor fijne gecorseerde wijn die een voorbeeld vormt van een perfecte harmonie tussen fruit en tannines. Jaarproductie van zowat 30.000 flessen.

Op de proeftafel: Château Tour de Marbuzet 2013:

In de neus aangename en overvloedige aroma’s van vlezig fruit met delicate toetsen van gecompoteerd rood fruit en warme toetsen.

In de mond een leuke stevige en volronde sappige aanzet. Harmonieus samenspel met delicate toetsen, weelderige en gulle smaakaccenten die bij de afdronk zorgen voor een exquise zoetheid. Zeer mooie wijn.