Les Chineurs – Wijnbouwers d’Estézargues

Vignerons d’Estézargues is een coöperatieve kelder in het kleine stadje Estézargues in de buurt van Avignon. De wijnbouwers van Estézargues zijn echt uniek in de wijnwereld. In heel Frankrijk speelt de coöperatieve wijnkelder nog steeds een zeer belangrijke rol bij de productie en verkoop van wijn, ze ontvangen druiven van leden en maken vervolgens wijnen in grote partijen met druiven uit verschillende wijngaarden die ze samen vinifiëren, de focus ligt hier duidelijk op het kwantitatief produceren van wijn.

De wijnbouwers van Estézargues hebben een fundamenteel andere aanpak; vanaf 1995 begonnen verschillende telers van deze coöperatieve hun wijn afzonderlijk te vinifiëren en maakten ze enkel wijn van de beste jaargangen en percelen. De wijnboeren van Estézargues begonnen ook met het aanmaken van natuurwijnen.  De Vignerons d’Estézargues gebruiken geen externe gisten, filteren hun wijnen niet en passen geen enzymen toe op de druiven tijdens de wijnbereiding. Michael Trebillon is een van de wijnboeren achter Les Vignerons d’Estézargues van Domaine les Genestas en Denis Deschamps maakt de wijn, hun collectieve inspanningen worden geprezen door critici en wijnliefhebbers over de hele wereld.

Les Chineurs – Domaine Les Genestas:

Wijn afkomstig van ranken van 20 tot 80 jaar met een gemiddelde opbrengst van 40 hl / ha, Goblet gesnoeid en geteeld op een terroir van rode klei bedekt met kleine stenen. Het is een assemblage van 40% Grenache, 35% Syrah, 15% Carignan

Handmatige oogst, er wordt geen externe gist of enzymen gebruikt tijdens het wijnbereidingsproces. De wijn wordt gedurende 10 maanden opgeslagen in met email beklede tanks alvorens te bottelen zonder filtratie.

Robijnrood in het glas met een mooie amethist rand. De neus is geurig met rokerige tonen van zwarte bessen, bramen, gedroogde sinaasappelschil en zoete specerijen. Op het gehemelte een stevige en verrukkelijke uitdrukking van rood en zwart fruit en brambly tannines, mooie afdronk met een vleugje sinaasappelschil en zwarte peper. Leuke pairing bij gegrild lamsvlees, worstjes, biefstuk, kip en varkensvlees met stevige rode sauzen en pittige pizza’s.  www.vins-estezargues.com