Les Maîtres Vignerons de Cascastel: een nieuwe succesvolle integratie!

 

Ondanks een zeer actief en gastvrij onthaalbeleid voor nieuwe wijnmakers door Les Maîtres Vignerons ondersteund door de Kamer van Landbouw van Cascastel dat sedert een 10-tal jaar wordt gevoerd, verliep de eerste kennismaking van Peggy en Christain Creton met de Languedoc verre van ideaal.

Hun vakantietrip tegelijkertijd een prospectiereis, zonder de bedoeling te verhuizen, zaaide veeleer twijfels dan wel enthousiasme. Ze vroegen zich af welke hun toekomst was en wat er met de kinderen moest gebeuren op deze verre uithoek. Eenmaal terug thuis raakten ze evenwel in de ban van de grandioze landschappen, de eindeloze natuur en de unieke sfeer. Ze keerden terug en bouwden een meervoudig integratieplan uit.

De sprong in het onbekende:

Het voorstel van de Vignerons Masters Cascastel om de exploitatie van een 12 ha grootte wijngaard over te nemen in AOP Fitou die deels moest worden herplant, kon hen bekoren. Met de waarborg van de ‘ kelder’, kregen ze de nodige bankgaranties.

Tijd van twijfel:

Aanvankelijk neemt Christian alleen de exploitatie over, dit zonder enige ervaring in de wijnbelevenis. Hij heeft wel ervaring in de agrarische sector maar in granen en rode bieten, naast commerciële ervaring in bedrijfsparken en tuinen. Tijdens twee moeilijke jaren combineert Christian het werk in de wijngaard in Cascastel met zijn part-time job in België. Tijdens zijn regelmatige reizen tussen België en Frankrijk, stelt hij zich meermaals de vraag “ Wat heb ik gedaan? “

Beslissing:

In 2015, net een jaar van droogte, nemen Peggy en Christian de beslissing en trekken met hun twee kinderen van 8 en 10 jaar oud, naar de Languedoc. Ze beginnen een nieuw leven en nemen hun intrek in een woning die ze van de gemeente huren.

Waarom? “Frankrijk, wijn, dromen, hun overhaast leven in België, en de wens om het leven terug te brengen naar zijn fundamentele menselijke waarden, de wederzijdse hulp van de onbekende buren en een terugkeer naar de natuur. ”

Vandaag

De hulp en ondersteuning van hun nieuwe buren maakten van Peggy en Christian Creton gelukkige wijnmakers die hun eigendom van 12 naar 20 ha uitbouwden, ze verdubbelden zelfs hun productie. Ze vonden duidelijk hun paradijs in het hart van dit dorp Haut Fitou.

Een ideale integratie, Christian maakt ondertussen deel uit van het bestuur van de kelder van Cascastel en Peggy is actief betrokken bij het bevorderen van activiteiten van de kelder.

Het verhaal van Peggy en Christain staat model voor de kelder van Cascastel, de bevolking wordt steeds jonger en het dorp herbevolkt zich aan het ritme van 2-3 gezinnen per jaar, dit naar het voorbeeld van “de gekke Belgen” die vastberaden een nieuwe toekomst uitbouwden.

De wijnen van de Maîtres Vignerons de Cascastel laten een sterke vertegenwoordiging op de Belgishe markt optekenen. Ze zijn o.m. te vinden bij:

Colruyt: AOP Fitou Château de Cascastel – IGP Paradise Valley Caprice des Anges “gris” – AOP Muscat de Rivesaltes Garden of Eden – AOP Fitou F Cascastel – AOP Rivesaltes Vieille Réserve

Spar: AOP Fitou Domaine des Courtals

Match: AOP Fitou Kasteel Ass (MDD favoriete Soul of the Earth) – AOP Corbières de Pens Camzeilles (MDD favoriet Ziel van de Aarde)

CORA: AOP Fitou de extravagante “Terroir d’Altitude” – AOP Corbières Cuvee du Moulin