Restaurant ‘t Cuyperke – Zaventem

Ruim 20 jaar geleden ingeplant met zicht op het Park van Zaventem is restaurant ’t Cuyperke nog steeds een gegeerde culinaire halte waar de fijnproever maximaal wordt verwend.

Chef Peter Kuypers liep geen hotelschool maar werkte in diverse keukens waar hij gaandeweg de ‘stiel’ leerde. Toen hij samen met zijn echtgenote Hilde Naegels het restaurant opende was dit louter op basis van persoonlijke ervaring. Naderhand liep hij wel school bij Sintra omdat je als exploitant nu eenmaal in het bezit moet zijn van de nodige certificaten.

In het concept van de uitbouw van de keuken en het voorgestelde menu is sinds de opening nauwelijks iets gewijzigd. De kaart van het restaurant wijzigt quasi alle 6 weken, voldoende rekening houdende met streek- en seizoenproducten. Peter brengt een Belgisch-Frans geïnspireerde keuken op basis van ingrediënten die hij nog altijd persoonlijk selecteert op de Brusselse vroegmarkt. Dit vergt aldus Peter wel enige inspanning, maar als compensatie ben je zeker van de versheid en de kwaliteit van de gekozen ingrediënten. De vroegmarkt biedt tevens de kans om uitzonderlijke producten op de kop te tikken die slechts beperkt aanwezig zijn. Op deze manier kan je de dagsuggesties ook rond lekkere verrassingen opbouwen.

Restaurant ’t Cuyperke is ideaal voor een snelle business lunch en biedt een mooie kaart met lekkere suggesties en interessante seizoengerechten. Gasten kunnen eveneens een beroep doen op leuke formules voor feesten en catering.

Elke dag creëert Peter een nieuw gerecht, in functie van de ingrediënten die elke ochtend beschikbaar zijn op de vroegmarkt, de vismijn of in het slachthuis. Traditioneel serveert ’t Cuyperke elke woensdag een visgerecht waarbij dagverse vis wordt gebruikt en ook diverse creaties met de vis van het jaar komen aan bod. Op vrijdag staat even traditioneel steak op het programma. Ook hier is er volgens Peter voldoende variatie aanwezig om de vaste klanten optimaal te verwennen. Alle ingrediënten worden telkens verwerkt volgens een Belgische keuken op basis van trage kooktechnieken.

’t Cuyperke biedt naast de lunch ook diverse dagsuggesties, een à la carte aanbod en een menu aan 45€, drank inbegrepen, bestaande uit meerkeuze voorgerechten hoofdgerechten en desserts.

Wij opteerden bij onze proeverij voor het menu. Als voorgerecht een keuze uit een tartaar van hert, kwartelei en truffelmayonaise of gebakken Sint Jacobsvruchten op een bedje van gebraiseerd witloof. Beide gerechten, ruim bediend, waren erg smaakvol met mooie presentatie. Als hoofdgerecht was er een keuze uit patrijs met een zalf van knolselder, grondwitloof en cognacsaus of een kabeljauwhaasje ‘brabançonne’ met witte wijnsaus en kasteelaardappelen. Ook hier andermaal ruime porties die evenwel niets aan smaak moesten inboeten met keurig gegaarde ingrediënten die hun eigenheid volledig behielden. Ook de sausing en een mooi beheerste kruiding zorgden voor aangename bereidingen. De eindtoets werd een huisgemaakt kastanje-ijs in combinatie met rood fruit en een appelstrudel met kaneelijs, creaties die een mooie afsluiter vormden.

Globaal mooie presentaties van lekker en dagverse producten in ruime porties geserveerd, een geheel dat leuk werd ondersteund door een gul geschonken Château Gravelines, Bordeaux 2016, zowel in wit als in rood. Een wijn die werd aangeleverd door wijnhuis Naegels uit Nossegem. De Carat rood is een assemblage van 75% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon en 5 % Cabernet Franc met mooie soepelheid, leuke kleur en voldoende kracht en structuur. De witte Gravelines is een assemblage van 50% Semillon en 50% Sauvignon blanc en biedt mooie aroma’s van wit fruit en witte bloemen, leuk evenwichtig met lichte kruidige hints bij de afdronk.

Restaurant ‘t Cuyperke – Stationsstraat 19 – 1930 Zaventem – tel +32 02 725 96 02 – maandag tot vrijdag, van 12:00 tot 15:00 en 18:00 tot 21:30

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  2 minutes

gezellige drukte

dagverse ingrediënten en uitgelezen seizoenproducten

leuke overvloedige schotels met mooie presentatie

’s middags krijgen de lunches voorrang op het menu

 

.