Les Maîtres Vignerons de Cascastel: REVE en duurzame ontwikkeling

De leden van Les Maîtres Vignerons de Cascasel hebben zich enkele jaren terug ingeschreven in het programma REVE, een eigen beleidsoptie met aandacnt voor een verantwoorde wijnbouw die oog heeft voor de natuurlijke ontwikkeling en respect opbrengt voor het milieu. Ale interventies zijn transparant voor de consument.

Deze aanpak maakt deel uit van een wereldwijd kwaliteitsbeleid waarbij elke wijngaard wordt geïdentificeerd, gecultiveerd en gevinifieerd om wijnen van hoge kwaliteit aan te bieden: geselecteerde terroirs worden bewerkt door “clubs van wijnbouwers”.

De specificaties zijn gericht op veldacties en het behoud van de omgeving, ze voorzien bijvoorbeeld in twee jaarlijkse trainingsdagen voor elke wijnmaker, een verbintenis om de ‘omkadering’ van de wijngaarden te behouden ten gunste van de lokale flora en fauna, enz. Sinds 2009 produceren 5 wijnmakers bijgestaan ​​door de wijnmakerij, op een totale oppervlakte van 75 h, wijnen in de biologische landbouw.

Ook in de kelder bevestigen de Maîtres Vignerons de Cascastel hun inzet voor een duurzame ontwikkeling: de kelder is bedekt met zonnepanelen en het opslaggebouw is uitgerust met een hoge thermische isolatie en heeft een fotovoltaïsch dak. Zelfs de oude kelder van de “Vignerons de Haute-Corbiere” (St. Jean de Barrou) uit 1914, die nog altijd wordt gebruikt om de druivenoogst van rode en rosé wijnen te ontvangen, is bedekt met zonnepanelen … De installatie van zonnepanelen heeft als primaire doelstelling de productie van hernieuwbare energie te stimuleren, maar heeft ook een zeker belang voor het behoud van deze historische kelder.

De controle op de naleving van de gedragslijnen bij de aangesloten wijnboeren staat jaarlijks in de maand augustus op het programma. Dit validatiebezoek van alle percelen vindt plaats in aanwezigheid van alle betrokken actoren, technici, wijnmakers en werknemers van de kelder: het doel is te garanderen dat geen enkel perceel van mindere kwaliteit van invloed kan zijn op de uiteindelijke kwaliteit premium cuvées. Deze controle is erg belangrijk omdat de wijn wordt gevalideerd tijdens een proeverij waaraan wijnboeren en technici na de vinificatie deelnemen. De vergoeding van de wijnboer houdt rechtstreeks verband met de kwaliteit van de cuvée en de verkoopprijs van elke fles.

De regio is ook erg actief op het vlak van het aantrekken van jonge wijnbouwers. Les Maîtres Vignerons de Cascastel zorgen voor de nodige ondersteuning en assistentie en weten op deze manier het vertrouwen in de toekomst veilig te stellen. De voorbije twee jaar kon de regio door dit beleid maar liefst vijf jonge en passionele wijnmakers verwelkomen.

“In Cascastel heeft de coöperatie het beste van alle werelden gevonden: gedreven en passionele wijnmakers, een krachtige tool en een dynamisch team!” Marc Guinebault