Les Potes en Toques

Dit restaurant ligt verscholen in hartje Ganshoren in een knappe gerenoveerde fermette waarvan de eerste stenen werden gelegd in de 17de eeuw. Aan het fronton nodigt een aantrekkelijke spreuk uit tot het openduwen van de deur: “wie je ook bent, hou hier een halte en kom binnen, je bent hier thuis !”. Alles straalt hier gemoedelijkheid, vriendelijkheid en ontspannen rust uit, maar vooral …een kwaliteitskeuken !

Ook de benaming op zich, duidt op het gemoedelijke karakter en staat voor ‘kameraden in de keuken’. Net de kwaliteitskeuken staat symbool voor het restaurant. Op dezelfde locatie vonden we indertijd restaurant Le Chaudron d’Or dat ruim 40 jaar lang zijn cliënteel wist te bekoren.

Les Potes en Toque maakt deel uit van de restaurants van Thierry Van Damme, hier samen met Philippe Vanderstadt. Beiden woonden een tijdlang in Ganshoren en kenden het vroegere restaurant, dat na de sluiting lange tijd een koper zocht. Toen Philippe en Thierry tot aankoop beslisten stonden ze meteen voor een grondige renovatie-opdracht waarvan de werken ruim 7 maand in beslag namen. Figuurlijk bleven enkel de muren en dak overeind maar gans het interieur, keuken incluis, ramen en vensters moesten worden vernieuwd. Het interieur straalt ondertussen een warm neo-rustiek gevoel uit in een gezellige atmosfeer, gekruid met een attente bediening.

Binnenin de fermette vind je een mengeling van oude houten balken en stenen verweven met recente decoratie en moderne verlichting uitgevend op een prachtige “open” keuken. De leuke karikaturen op de menukaart van ” Les Potes en Toque ” verwijzen naar een nieuw culinair avontuur van twee gepassioneerde keukenvrienden die kwaliteit willen leveren gebaseerd op goede en verse streekproducten. Orkestmeester van dienst is chef Didier Vandevelde die een gepersonaliseerde keuken brengt met leuke accenten, met mooie seizoensgebonden producten. Een keuken die zich net als de andere ensignes van de groep een paar details eigen heeft gemaakt waardoor globaal een enorme diversiteit wordt geserveerd. Chef Didier Vandevelde kan op een mooi parcours terugblikken. Met René Kobs en chef  Pierre Paulus was hij een tijdlang actief in het Jetse restaurant Le Sermon. Daarna was hij een 10-tal jaar aan de slag in Bar Mobydick op de Lambertmontlaan vooraleer een 2-tal jaar aan de slag te gaan in de Brasserie du Lac, restaurant dat eveneens tot de groep van Thierry Van Damme behoort.

In restaurant Les Potes en Toques serveert Didier hoogstaande recepten zonder te vervallen in pure gastronomie. Je vindt er meerdere klassiekers terug van de typische brasseriekeuken, van de américain over de choucroute naar de jambonneau en het heerlijke rood vlees van eerste kwaliteit, maar evenzeer een alerte selectie seizoenspecialiteiten als mosselen, asperges, maatjes en wild …

Het streven van de protagonisten in Les Potes en Toques richt zich op de kwaliteitskeuken die aan een schappelijke prijs wordt geserveerd. Een moderne benadering die qua sfeer en uitstraling doet terugdenken aan de betere Parijse bistro. Los van de seizoenproducten en de suggesties van de chef op basis van dagverse producten, wijzigt de kaart nagenoeg elke twee maand. Het maandmenu, 3-gangen kost 35€/met wijnen €46 en biedt voor elk van de gerechten twee keuzemogelijkheden. De lunch, 2-gangen, kost €13.5. kwalitatieve gerechten zijn een onbetwistbare troef om een ruim cliënteel aan te trekken, maar de initiatiefnemers verruimen het aanbod door zeer aanlokkelijke openingsuren voor te stellen. Restaurant-brasserie Les Potes en Toques is dagelijks open van 12 tot 14u30 en van 18u30 tot 22u30, bovendien kunnen alle gerechten van de kaart ook worden afgehaald.

Op de kaart vinden we enkele onverwoestbare klassiekers zoals kalfshersenen met gribichesaus, 11€; huisgemaakte garnaalkroketten met grijze garnalen, €13;  kabeljauwrug met mousselinesaus, spinazie en natuuraardappelen, 24€;  kalfsniertjes met mosterdsaus, 18€, maar ook ballekes in tomatensaus 12.5€. Ruime keuze eveneens van sauzen, salades, aardappelbereidingen, extra’s die de schotels op passende wijze afronden. Een aantrekkelijk wijnaanbod, ook wijnen per glas, zorgt ervoor dat elke maaltijd en elk gerecht op passende wijze kan worden gedegusteerd. Met een uitstekende ligging, rustig maar toch vrij centraal en dicht bij de grote verkeersaders van het noordwesten van Brussel, is dit het type restaurant waar je met eetlust en plezier meermaals per week naartoe wenst te trekken.

Les Potes en Toques – Kasteeldreef 71 – 1083 Ganshoren

Tel 02-428 37 37 – www.lespotesentoques.be

Lunch: 2-gangen €13.5, 3-gangenmenu €35, met wijn €46

7 dagen op 7 , tuin, terras, parking

Culinaire commentaren:

Tasted:           attente bediening

leuke presentaties

gerenoveerde fermette, warm, gezellig interieur

Parijse bistrokeuken met subtiel smaakpalet

Michelin:       1 bestek

klassieke en traditionele keuken

interieur zorgt voor rustieke uitstraling, gerenoveerde fermette

keuken goed op dreef, seizoengeboden klassiekers

GaultMillau:  13/20

koken is kwestie van liefde en passie

Les Potes en Toque verwent fijnproever

interieur en bediening in authentieke brasseriestijl

Delta Brussel: ravissante fermette

klassieke brasseriekeuken met seizoenspecialiteiten

aangename, ontspannende atmosfeer