Les vignobles Foncalieu lanceren een nieuw IGP-assortiment ‘Les Amours d’Haut Gléon’

De vereniging van de Languedoc wijncoöperaties, sinds 2012 eigenaar van Château Haut-Gléon in het hart van de Corbières, lanceert een nieuwe reeks wijnen om haar premiumiseringstrategie aan te vullen: “Les Amours d’Haut-Gléon” IGP Pays d’Oc is de demonstratie van het frisheidspotentieel van dit gezegende land van engelen.

Het vlaggenschip van de Vignobles Foncalieu ligt in het hart van de Corbières: een domein van 36 hectare wijngaarden middenin 260 hectare bos en kreupelhout, met drie bronnen in het domein, het werd gebouwd in 1223, kreeg een kleine kapel om sappen en wijngaarden in het hart van AOC Corbières en IGP Vallée du Paradis te bewaken. Château Haut Gléon, sinds 2012 eigendom van de coöperatieve Vignobles Foncalieu gevestigd in de Aude, staat bekend om het perfect beheersen van de frisheid, demonstreert andermaal het kwalitatieve potentieel van deze regio met eigen microklimaat waardoor frisse en levendige wijnen kunnen worden ontwikkeld. Het nieuwe gamma werd gebundeld in “Les Amours d’Haut Gléon” een IGP Pays d’Oc.

Drie gastronomische wijnen

Gelanceerd tijdens Vinisud 2018 richten de nieuwe wijnen zich voornamelijk op de grootdistributie teneinde ” het kasteel Haut-Gléon voor iedereen het makkelijkst toegankelijk te maken”. Door deze strategie beoogt het bedrijf de wijnen in het premium segment te integreren ( segment kende de voorbije periode een groei van 17%), maar wil het gelijkertijd door de meer democratische aanpak “Amours” promotie voeren. Een Italiaans ogende versiering is sinds 2012 uitgegroeid tot een onafscheidelijk grafisch element van Château Haut-Gléon. Het nieuwe assortiment verruimt het gastronomisch wijnregister met een rode, rosé en een witte wijn.

• Rosé assemblage van 70% Grenache, 30% Syrah, met fruitige aardbeien- en citrusaroma’s, drukt de levendigheid van het fruit uit. Het etiket waarin de engelenversieringen zijn verwerkt, is gemaakt door de O-I-glasblazerij. €5.5.

• De rode wijn, een assemblage van 80% Grenache en 20% Syrah, biedt een sappige en intense neus van rood fruit, maar toont ook in de mond zijn fruitig potentieel, de bessen werden geoogst met een grote maturiteit en rijpten in roestvrijstalen tanks gedurende vier maanden. €4.99.

• De witte wijn, een assemblage van 70% Vermentino en 30% Viognier, toont eveneens een grote frisheid en mooie, volle fruitigheid. €4.99.albarino

Foncalieu onthulde ook tijdens Vinisud, de nieuwe look van haar cuvée ‘Sillages’ een 100% Albariño 2016, die deel uitmaakt van het gamma ‘Les Extraordinaires’ IGP Pays d’Oc. Gelanceerd in 2009, wil dit gamma het innovatieve bereik van vergeten variëteiten of onverwachte smaakprofielen in de kijker stellen. Dit Spaans  druivenras werd indertijd in de Languedoc geïntroduceerd en maakt deel uit van de lijst van 58 druivensoorten die zijn erkend door het Pays d’Oc IGP-label. Sillages Albariño, IGP Pays d’Oc wit: 6,40 €.

Foncalieu

Opgericht in 1967 omvat het samenwerkingsverband Vignobles Foncalieu thans 650 coöperanten, stelt een 100-tal mensen te werk en realiseerde in 2017 een zakencijfer van €54 miljoen waarvan ruim 70% export voor geconditioneerde activiteit, inclusief 55% bulk. Vignobles Foncalieu is een belangrijke speler in de regionale wijnproductie gekenmerkt door een atypische productiemix in Languedoc, goed voor meer dan 50% van de productie van witte en rosé wijnen. Het bedrijf ontwikkelt een aanbod van AOP Minervois, Corbières en Saint-Chinian wijnen, IGP Pays d’Oc, Coteaux d’Ensérune, Vallée du Paradis en Vins de la Cité de Carcassonne. Vignobles Foncalieu is vooral aanwezig op de traditionele Franse markt (CHR), kende in 2016 in dit segment een groei van 11%. In 2017 presteerde Foncalieu met een toename van 12% beter dan de algemene exportmarkt, vooral door export naar de VS en China, terwijl de premiummerken zelfs een stijging van 17% lieten noteren.