Likeur Genepi – Guillaumette

De génépi-likeur wordt gemaakt van génépi, een verzamelnaam voor talrijke plantjes  uit de familie Artelisia, die uitsluitend in de Hautes-Alpes worden geplukt. De meeste bloemen worden geoogst in de gemeente Orcières en zelfs direct in het Parc National des Ecrins boven het dorp Prapic, de bakermat van de “GUILLAUMETTE” genepi. Génépi is de verzamelnaam voor alle plantjes en de daarvan gemaakte likeuren van het soort Artemisia.

De likeur met een behoorlijk alcoholpercentage rond de 45 procent, wordt van verschillende kruiden en alpenplantjes gemaakt die vooral in het hooggebergte voorkomen. Thomas BERNARD-REYMOND selecteert nauwkeurig de mooist takjes waarbij hij rekening houdt met omgevingsvariabelen zoals hoogte, klimaat en  bodemsamenstelling. De genepi bloem is een zeldzame en solitaire plant die alleen in de bergen groeit op plaatsen waar hij geen concurrentie heeft, vanaf 2000 meter boven de zeespiegel, in rotsachtige stroken. Genepi is een beschermde bloem die niet geplukt mag worden. Reden waarom in het Parc National des Ecrins een eigen bloemencultuur werd opgezet, en hij een perfect rijpe bloem kan gebruiken.

De GÉNÉPI GUILLAUMETTE dateert uit 1974 toen “JOUJOU” (de grootvader van Thomas BERNARD-REYMOND, de huidige directeur van het bedrijf Guillaumette) besloot de Auberge Prapicoise te openen, een restaurant in een klein geïsoleerd dorp aan de poort van het Parc National des Ecrins. Het is traditie om aan het eind van de maaltijd een génépi de Prapic aan te bieden en dat is maar goed ook, want Joujou en Denise hebben een uitstekend recept geërfd van hun voorouders. Geschiedenis is al in de maak…

Traditie is typisch voor deze drank. De familienaam “BERNARD – REYMOND” kwam een eeuw geleden veel voor in de gemeente en de voornamen niet erg gevarieerd zodat het moeilijk was om mensen van elkaar te onderscheiden. Derhalve werd besloten de huizen (en tegelijkertijd de schaapskudden) een naam te geven. Hun woning werd “GUILLAUMETTE” en alle mensen die binnen de muren werden geboren kregen deze bijnaam.

De productiegeheimen werden van generatie op generatie doorgegeven en vooral een traditioneel productieproces dat het ritme van de seizoenen volgt. Hierdoor werd de Guillaumette génépi een uitzonderlijk product. Bernard-Reymond maakt alle génépi met de hand, zonder gemechaniseerde bottellijn, in slechts enkele stappen. De bloemen worden in juli in de bergen geplukt, in augustus worden ze ingelegd in kuipen en krijgen een maceratie van zowat anderhalve maand. In de loop van de maand oktober volgt dan het handmatig bottelen.

De smaak van de “GUILLAUMETTE” genepi berust op slechts vier elementen, nl. water, alcohol, suiker en de genepi bloem. Alleen door de beste bloem te selecteren (Hautes-Alpes IGP) en de andere elementen oordeelkundig te doseren, slaagt men erin een likeur te maken met zoveel aroma en kleur, dat er geen enkel ander product wordt toegevoegd (kunstmatige aroma’s, kleurstoffen…).

De Franse staat belast alcohol, wat mede bepalend is voor de uiteindelijke prijs van een fles genepi. Alcohol bij 100° is belast met ongeveer 24 euro per liter voor douanedoeleinden, wat ongeveer 11 euro per liter is bij 40°. Reden waarom de meeste producenten hun alcoholgehalte hebben verlaagd tot 37,5°, ten koste van de smaak. Wanneer u dus een fles likeur koopt, moet u de informatie op het etiket controleren (volume, alcoholgehalte, enz.).

“GUILLAUMETTE” genepi is een uitzonderlijk product dat niet te koop is in de grootdistributie, wel in bergwinkels, delicatessenwinkels, wijnwinkels en natuurlijk direct in de fabriek in Pont du fossé. Deze ligt aan de poort van het Parc des Écrins in de vallei van Champsaur en is elke dag geopend voor het publiek van 09.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 19.00 uur, behalve op zaterdag (alleen ‘s ochtends).

De waardering voor dit uitzonderlijke product blijkt evenzeer uit de toekenning van een van de hoogste Franse landbouwonderscheidingen, nl de prix d’excellence die het recentelijk kreeg opgespeld.