Living room

De Europese wijk in Brussel pronkt voortaan met “Living Room”, een nieuw soort concept store waar design en gastronomie hand in hand gaan. En dit alles in een stedelijk maar ook warm kader,  dat tegelijk duurzaam en verantwoordelijk wil zijn.

Vergeet die koude en afstandelijke designwinkels waar je niets mag aanraken! Hier loop je binnen om een salade te eten en de stoel waarop je zat, thuis te laten leveren. Of je drinkt er een koffie en laat je helemaal verleiden door de sofa waarop je je hebt genesteld. Of je komt even werken in de speciaal daarvoor ingerichte ruimte en je koopt meteen het bureau dat je zonet hebt getest. Living Room is een hybride en ultramoderne plek, waar gezelligheid centraal staat. Hij houdt het midden tussen een designwinkel en een chique neo-kantine, waar een aantal meubels, lampen en interieurvoorwerpen het decor vormen voor een eenvoudige en gezellige eetplek. Parijzenaar Maxime Pain – in een vorig leven consultant bedrijfsprestaties – is de enthousiaste bezieler van dit project. Een doordachte zuinigheid en de slow-filosofie liggen aan de basis van alle keuzes die werden gemaakt: van het decor en de tijdloze designproducten tot de gerechten, die ter plekke worden bereid met lokale seizoenproducten.

Living Room huist in een nieuw gemengd gebouw van de hand van het architectenbureau Jespers-Eyers en A2RC, en is verdeeld over twee niveau’s. De plek combineert licht hout met ruw beton en oogt sober, licht en uitnodigend. Op het gelijkvloers vinden we de toonbank, de keuken (waar je kan binnenkijken dankzij de glazen wanden) en een informele ruimte met sofa’s en enkele kleine voorwerpen, en ook een hoekje voor de kleintjes. Op de mezzanine wachten tafels, stoelen en verschillende bureau’s op wie er wil ontbijten, werken of even uitblazen. Bedoeling van dit alles: niet langer kiezen voor wegwerpspullen, maar voor kwaliteitsvolle meubels die je meteen kan testen. Living Room kadert perfect in de Europese wijk die volop in beweging is. Op het terras aan het grote plein langs het Leopoldpark wordt het bij mooi weer ongetwijfeld aangenaam toeven.

Living Room is niet zomaar het zoveelste commerciële project, maar wil een bepaalde filosofie uitdragen: “lekker eten” koppelen aan “aangenaam leven”. Een duurzame aanpak op alle niveau’s staat voorop, of het nu gaat om het gebruik van duurzame producten of het benutten van de aanwezige knowhow. Een deel van de omzet wordt bovendien geschonken aan verenigingen voor herbebossing. Er is aan alles gedacht: een kinderhoekje, een luiertafel en gemakkelijke toegang voor personen met beperkte mobiliteit.

De meubels, de lampen, de voorwerpen en accessoires zijn allemaal creaties van de interessantste spelers op de designmarkt van dit moment. De collectie verenigt Franse, Britse en Scandinavische merken, zoals Tom Dixon, &tradition, Alki, Ercol, Pulpo, de la Espada, SCP, Hartô en Menu. De kwalitatieve en esthetische visie van deze merken en hun moderne en vrolijke toets passen perfect bij de waarden van Living Room. Jonge designers een duwtje in de rug geven via tijdelijke tentoonstellingen staat ook op het programma. Living Room denkt dus na over de toekomst van design, en zal daarom in de toekomst misschien zelf zijn eerste stappen wagen op de designmarkt.

De bezieler van dit lang verhoopte project is Maxime Pain, een Fransman die enkele jaren geleden in België neerstreek. Na zijn eerste carrière als consultant bedrijfsprestaties in Parijs, voelde deze jonge ondernemer dat de tijd rijp was voor een nieuwe uitdaging. Met Living Room verwezenlijkt hij niet enkel zijn ambities, maar grijpt hij ook terug naar zijn kindertijd die dankzij zijn ouders gekenmerkt werd door kunst en design. Zijn voortdurende reflectie over consumptie-en productieprocessen heeft hem ertoe aangezet vandaag in dit alternatieve en vernieuwende project te stappen.

De keuken van deze ‘neo-kantine’ opent haar deuren van 8 tot 18 uur. Tijdens de lunch kan je er terecht voor een salade, quiche of soep (om ter plekke te eten of mee te nemen). Maar ook zoetekauwen vinden er hun gading: cookies, cakes (sommigen zonder gluten), crumbles, brownies, koekjes en zelfs granola, alles huisbereid. Achter de potten staan Pauline Henry uit Frankrijk en Mariko Sho uit Japan, twee autodidactische foodies met een echte passie voor gezonde, smakelijke gastronomie. Een eenvoudige, rustieke keuken “zoals thuis”, met tegelijkertijd oog voor creativiteit, nieuwsgierigheid en kwaliteit. Het duo heeft al een mooi palmares op hun naam, van Yotam Ottolenghi en Rose Carrarini tot Kaori Endo. Hun voorkeur gaat uit naar lokale en seizoensgebonden producten en ze hechten veel belang aan een goede band met de producenten. Bovendien kan je een deel van hun keukengerei kopen. Ook de Spaanse barista Jaime Miazza maakt deel uit van het Living Room-team. Hij brengt de smaken tot leven van de beste koffies van dit moment, zoals die van de Belgische koffiebrander OR.

Gelet op het gebruik van verse ingrediënten, kunnen de dagsuggesties erg verschillende zijn, een mooi assortiment quiches o.a. prei en teryakikip; wortelen met tuinkruiden en sesamzaadjes of gekarameliseerde ui met geitenkaas – erg lekker en een keure salades zoals bloemkool met nootjes en koriander of rode biet met sesam en koriander, leggen een duidelijke link met gezonde voeding.

Living Room – Jean Reyplein 8 – 1040 Brussel. www.livingroomdesign.eu. Het restaurant is geopend van maandag tot zaterdag van 8u tot 18u.

Culinaire commentaren:

Tasted:           unieke koppeling van food & design

concept store midden de Europese wijk

gezonde en smaakvolle bereidingen

ongedwongen ontspannen sfeer