Le Passage – Ukkel

Het nieuwe restaurant van Pierre Duqué en Rocky Renaud draait op volle toeren en trekt mede door de aanwezigheid van enkele afsluitbare lokalen, sedert deze nieuwe locatie in gebruik werd genomen, ook volop de zakelijke kaart. Meer dan 20 jaar reeds zorgt dit duo voor leuke, verrassende combinaties die ze in een lichte, zonnige keuken tot meesterwerkjes uitbouwen.

Het ruimere onderkomen biedt de kans om extra concepten te ontwikkelen, initiatieven die weliswaar een aangename binding met het culinaire in zich dragen. Een technisch perfect uitgeruste ruimte biedt plaats aan maximaal een twintigtal personen en is uitermate geschikt voor de organisatie van seminaries en vergaderingen. Productvoorstellingen aan een selecte groep deelnemers, executive meetings, teambuildingsessies en boardmeetings behoren eveneens tot het kransje van mogelijkheden. Ongeacht of men individueel dan wel in groep in Le Passage te gast is, geniet men van een professioneel maar attent onthaal, gekoppeld aan een vleugje humor en een gezellige kwinkslag. Extra pluspuntje in dit immer drukke stadsdeeltje is ongetwijfeld de eigen parking waarover het restaurant beschikt, parking die figuurlijk ‘le passage’ aan restaurant Le Passage voor iedereen openstelt.

Het hedendaags interieur met ruime gezellige lichtinval geniet van een subtiel mythisch tintje waarvan de sfeer ahw uit een mystiek juwelenkistje ontsnapt om samen met de aroma’s uit Rocky’s keuken tot een gastronomische ontbolstering open te bloeien. Rocky’s keuken verwijst nog steeds naar zijn klassieke vorming die een perfecte basis vormde voor een moderne, speelse maar vooral virtuoze keuken met overweldigende smaakimpressies. Reeds tijdens zijn opleiding uitte Rocky’s passie voor de gastronomie zich in een intense beleving en onverzadigbare interesse, facetten die zich in de loop der jaren gewoonweg verder ontwikkelden.

De keuken van Rocky Renaud zorgt sinds de opstart van het restaurant meer dan 20 jaar terug voor een ruim assortiment van verrassende bereidingen met heerlijke smaakcombinaties, klassiek en modern, en aanlokkelijke decoratieve presentaties. Gezond, licht en gevarieerd, met dagverse ingrediënten, vergeten groenten krijgen in deze keuken een hoofdrol toegemeten. Een brede waaier van kruiden, een culinair onderdeel dat de chef uitermate fascineert en hem passionele momenten bezorgt, is telkenmale de basis van harmonieuze smaakmakers. Op elk moment van het jaar verheugt de chef zich op een nieuwe oogst, zo kijkt hij momenteel uit naar de hoppescheuten die hem als exclusief ingrediënt, toelaten om experimenterend, nieuwe lekkernijen te creëren.

Rocky Renaud gaat ondertussen onverdroten verder met de uitbouw van zijn gastronomische suggesties. Dagverse kwalitatieve producten die hij op een klassieke manier, gedecoreerd met moderne toetsen, omzet in wervelende smaakexplosies die de smaakpapillen telkenmale opnieuw op aangename manier verrassen. De kaart biedt diverse mogelijkheden maar de proevertjes vooraf vormen een rimpelloze selectie van producten die figuurlijk in een minimenu worden gebundeld. De overvloed van ingrediënten met o.m. skrei, gerookte paling, topimbours, emulsie van spek, kwarteleitjes, langoustines, zalm, ganzenlever … wordt samengebracht soms in alleenstaande suggesties, soms in leuke onverwachte combinaties en groeien uit tot een succulente waterval waarbij smaakafwisseling, decoratieve kleuren en pittige momenten de smaakpapillen op een uitbundige manier verwennen. Rocky slaagt erin om met deze smaakexplosies hoge verwachtingen voor de ‘grote’ gerechten te creëren. Meteen legt hij ook voor zichzelf de lat enorm hoog.

Voor onze degustatie opteerden we ditmaal voor het klassieke menu ‘seizoensuggesties’ een 3-gangen creatie aan €55 per persoon. Bij het aperitief enkele leuke kleurrijke hapjes om je smaakpapillen wakker te schudden en hun alertheid op punt te stellen. Een erwtensoepje met noordzeegarnalen en een zalmmousse met gelei van krieken vormden een heerlijke introductie. Als voorgerecht serveerde Rocky een huiscreatie van ganzenlever, winterse groenten, kruiden en speculaas. Een zinderende en oogstrelende presentatie met fier  opstaande goudgele en rode witloofblaadjes, leuke ragfijne rondelletjes van radijs en het felle groen van de veldsla. Het medaillon van ganzenlever was gul getooid met speculaaskruimels terwijl het geheel met fijne mayonaise en dressing werd opgevrolijkt. Als eindtoets een krokante goudgele toast. Een meer dan geslaagde opener.

Ook het hoofdgerecht, een mooie moot jonge tarbot met noodzeegarnalen, werd een leuk creatief gerecht. De jonge tarbot gaf het gerecht een fraaie achtergrond van zilte toetsen, ondersteund en toch behoedzaam getemperd door de pittige garnalen. Anderzijds zorgde de fijne toefjes puree maar vooral de schorseneren voor een aangename landelijke toets terwijl de keurig gedropte druppels van waterkers het geheel op meesterlijke wijze afronden tot groot jolijt van onze smaakpappillen. Het is aldus Rocky jammer dat schorseneren erg weinig in de betere keuken aan bod komen, een vergeten groente waarmee men bovendien zuinig moet omspringen gezien de gasten blijkbaar de smaak volledig verloren hebben. Na de tweede wereldoorlog raakte deze groente compleet in de vergeethoek wellicht door het feit dat het bereiden erg intens is, terwijl er bij het schillen een kleverig melksapachtig vocht vrijkomt. Dit leverde haar trouwens de bijnaam keukenmeidenverdriet op. Als afsluiter van het menu heb je de keuze uit een dessert van de kaart. De huisspecialiteit bij uitstek is hier de café chocolat, een subtiele smaakbom van ijscrème en een incontournable sorbet van koffie.

Le Passage biedt belangstellenden een all-in formule waarbij men naast de meetings ook het culinaire aspect niet terzijde schuift. De mogelijkheden variëren van koffiebreaks over meeting ontbijt- en werkformules, lunches en avondmaal. Een leuke en stijlvolle sterrencombinatie die het geheel op aangepaste wijze overkoepelt. ’n Piepkleine boetiek vooraan het gebouw, geeft extra diepgang voor hen die de culinaire rijkdom van Le Passage nog langer willen laten nazinderen.

Le Passage – J &P Carsoullaaan 17 – 1180 Ukkel

www.lepassage.be – tel 02/374 6694 – private parking

gesloten zaterdagmiddag, zondag en feestdagen

lunch: €35: hapjes, keuze uit 2 voorgerechten, vis of vleesgerecht en mignardises; specialiteitenmenu €55: hapjes, voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. Avondmenu €75, 5-gangenmenu.

Culinaire commentaren:

Tasted: 4 minutes

attent onthaal en bediening

sfeervol en gezellig kader

rijkelijk smaakassortiment en decoratieve presentaties

Michelin: 1 ster

boksring van Rocky

KO door smaakvolle en persoonlijke intrepretatie van de klassieke gastronomie

GaultMillau:16/20

technisch geraffineerd

perfect klassieke gerechten in beheerste keuken

gezellig burgerpand

Delta: 2 mutsen

onvermijdelijk adres voor Brusselse/Belgische gastronomen

bestaat sinds 1994