Macedonische wijntrip met god Dionysos als gids

 

  1. Noord Griekse wijnen

 

Een stralende lente-zomerzon op de besneeuwde toppen van de Mount Olympus, de hoogste berg van Griekenland, dat zich wellustig weerspiegelde in de diepblauwe wateren van de jachthaven van Platamanos, was een welgemeende welkomgroet van de god Dionysos.

Een welkomgroet van een veelzijdige God die zich ontpopte tot een volwaardige begeleider doorheen de Macedonische wijngaarden. Dionysos zoon van Zeus en Semele is immers de god van de wijnbouw en het fruit en kreeg nadien ook de menselijke beschaving, geestdrift en enthousiasme en vrede toebedeeld en wordt ook ietwat oneerbiedig de god van de onderwereld genoemd. Volgens een heel aantal historici is Dionysos niemand minder dan de moderne Bacchus.

De organisatoren van onze wijnreis door heen Noord-Griekenland, Macedonië, schoven de traditionele wijnroutes waaraan de regio rijk is, terzijde en opteerden voor een mix van uiterst moderne wijnkelders, familiale bedrijven tot een authentieke distillerie. Niet alleen Thessaloninki maar de ganse regio wordt beslist gedomineerd door Alexander de Grote die eertijds het Macedonische rijk oprichtte en er in onze moderne tijden nog steeds in slaagt om verwarring te zaaien. Macedonië is immers een Griekse provincie en was eveneens een van de7 deelstaten van het voormalige Joegoslavië. Toen dit land uiteenviel wou de deelstaat zich simpelweg Macedonië noemen maar onder Griekse druk werd dit uiteindelijk Noord-Macedonië met Skopje als hoofdstad. Ondanks het adjectief ‘Noord’ blijft er voldoende stof voor verwarring.

Los van dit alles is de regio nog steeds een beloftevolle wijnregio die op duizenden jaren ervaring kan bogen, facet dat door tal van archeologische vondsten worden onderschreven. De bekendste appellatie uit de regio is waarschijnlijk de Naoussa, afkomstig va de Xynomavro druif, eveneens een belangrijk onderdeel in de Amyndeo labelling. Andere gekende kwalitatieve aanduidingen uit de regio zijn Goumenissa, een blending van de Xynomavro en Negoskadruif en de Meliton. De witte Meliton is een assemblage van Assyrtiko, Roditic en Athiri-druif, de rode Meliton een assemblage van Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Limnio-druif. Bovendien zijn er in de regio meerdere distillerijen aanwezig die voor leuke gedistilleerde dranken met een erg hoog alcoholgehalte zorgen.

Noord Griekenland geldt onbetwist als een ‘nieuw oud wijnland’ uitgebouwd op basis van lokale tradities en inheemse druiven, een wijnland met groeiend aantal wijnkelders. De wijnrijkdom van Noord Griekenland werd makkelijkheidshalve en vakkundig gebundeld in een folder met een 8-tal wijnroutes, nl de route van de goden van Olympus, de Epirusroute, de route van de Meren, de Noaussa route, de route van Pella-Goumenissa, de route van Thessaloninki, de Haldiki route en de Dionysos route. Op al deze routes zijn er wijnkelders en domeinen die hun deuren voor bezoekers openstellen en aldus de promotie van de Noord-Griekse wijnen optimaal laten verlopen. Dat deze bezoeken gekoppeld kunnen worden aan historische en culturele facetten verwondert niemand temeer daar talloze kelders met verwijzingen en pittige anekdotes naar een van de vele goden die op en rond de Mount Olympus huisden, uitpakken.