Macedonische wijntrip met god Dionysos als gids

  1. Agioli – Thessaloniki : Gastronomische ervaring in een uniek kader.

 

De smaken spreken tot het hart en het uitzicht is ontroerend…

In Agioli, het iconische en bekroonde restaurant van Thessaloniki, waait de wind van de creativiteit … sinds het volledig is gerenoveerd. De smaken spreken tot het hart en het uitzicht is ontroerend …

Originele knoflooklampen leiden u naar de eerste verdieping, naar het restaurant, met zijn balkons die de zee van Thermaikos omarmen. Een prachtig 180° uitzicht. Het restaurant ligt in het mooiste deel van de stad, aan zee, tussen het Aristotelesplein en de Witte Toren en het uitzicht op de berg Olympus, aan de andere kant bevindt zich de vuurtoren van Angelochori. Ook de boten die komen en gaan zorgen voor een unieke omgeving.

De filosofie van Agioli’s keuken is emotioneel met accenten van de mediterrane keuken en sterke Griekse elementen. Een frisse, aromatische en kleurrijke keuken gevuld met fijne ingrediënten uit het Macedonische en Griekse land en de zee. Kortom lekkere, originele en authentieke creaties met geweldige ingrediënten en betaalbaar voor iedereen. Het prestigieuze Athinorama schreef hierover: “De gerechten van Agioli maken zorgvuldig gebruik van moderne technieken en worden gekenmerkt door eenvoud, versheid, gevarieerde texturen en robuuste smaak”.

Bij Agioli werd een aparte evenementen- en seminariezaal met open keuken gecreëerd, die lijkt op een huiselijk interieur en met een enorme kloostertafel. De seminars en evenementen richten zich volop op de promotie van de Griekse keuken vanaf de tijd van Alexander de Grote tot nu… in samenwerking met professoren, archeologen, historici, journalisten en gastronomische professionals. Deze locatie staat eveneens open voor productpresentaties en lezingen over de Griekse culinaire cultuur.

Op het gelijkvloers wordt de gelijknamige taverne “bewaakt” door metalen vissen, een kunstwerk. De dominante kleuren zijn blauw en wit met hout, marmer en metalen materialen in een unieke harmonie. De Griekse delicatessen en enkele lekkere creaties van het restaurant die er geserveerd worden, mengen zich in harmonie met tsipouro, ouzo of bier. Aan de linkerkant op de begane grond maakt de ORA-koffiebakkerij beslist indruk met handgemaakte taarten en brood met fijn meel, broodjes met BOB-kaas en uitstekende vleeswaren, maar ook met snoepjes.

Onze degustatie bood een perfect overzicht van de eeuwenoude maat ook moderne culinaire trends in de regio. Bij de openingssalades was er keuze uit een oude Griekse salade met bulgur, granaatappel, noten en geitenkaas of een moderne salade met tomaten, komkommer, kerstomaat, pepers, ui, Kalamata-olijven, karpertjes en fetakaas. Leuke en pittige openers met fijne smaaktoetsen.

De Ouzoschotel bestond uit tzarziki, Mount Athos sla, Agioli’s tarama salade, gemarineerde anchovis, Santorini favabonen met verse ui en karpertjes, een traditionele sesam gemengd met Thessaloniki koulouri.

Volgde een enorme sliert Griekse mezes. Gestoomde zucchini bloemen met rijst, kruiden en avgolemono saus, huisgemaakte fetakaas met kruiden en zwarte sesamzaadjes, gestoofde kale bladeren met lam, rund en heerlijke augolemono saus. Het kandavlos is een pitabrood gemaakt volgens eeuwenoude Griekse traditie en krijgt fijne sneetjes rund of kip mee naast witte wijn, honig-azijndruppeltjes, geitenkaas, fijne nootjes en aromatische kruiden, super lekker.

De super lekkere zeevruchtenschotel genoot niet alleen van de orzo risoni, maar ook van inktvis, mosselen, garnalen vergezeld van een huisgemaakte bisque saus, en fijne toevoegingen van gember en limoen. Afsluiter van dienst werd een galatopita met honing, sesam en kaneel. Het geheel werd geserveerd met een malagouzia van de Simeonidis estate en rode Xinomauro, assemblage van Xinomauro met Syrah en Merlot van de Alpha estate. Vanzelfsprekend mocht ook de ouzo, distilleerderij Plomar, niet ontbreken.

Restaurant Agioli biedt een onbetwistbare gastronomische ervaring… het unieke kader daagt u bovendien uit tot een leuke culinaire ontdekking die onbetwistbaar onze vijf zintuigen stimuleert… Zonder meer een succulente uitdaging …

Agioli, 15 Nikis avenue, Thessaloniki tel. 2310262888