Marques & Coop (9) – Union des producteurs Saint-Emilion (Bordelais)

Opgericht in 1931 door Robert Villepique die meer dan 20 jaar aan het hoofd stond van de wijnen van Château Figeac vooraleer Château Cadet-Piola aan te kopen. De UDP Saint-Emilion is de eerste coöperatieve die in de Gironde werd gesticht, ze vinifieert en verdeelt een 50-tal kastelen binnen haar assortiment onder het motto ‘Incubateur de châteaux’.

De coöperatieve telt ruim 700 ha samengebracht door zowat 150 wijnbouwers met voornamelijk Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot. Ze neemt nagenoeg 56% van de jaarlijkse productie van de Saint-Emilion wijnen voor haar rekening. Naast een 10-tal eigen merken (Aurelius, Galices, Royal Saint Emilion, Côtes Rocheuses, …) zijn er Château Fleur Lartigue, Francs Bories, Beau Rivalon, Haut Montil, La Croix d’ Arthus, Château Pavillon, Bigaroux, Vieux Barrail.

UDP Saint-Emilion is de eerste coöperatieve van Aquitanië die het Afaq Qualité label ISO 9001 ontving, ze bezit ook de labels AgriConfiance, IFS en BRC.

Keizer Marcus Aurelius was een groot wijnliefhebber, veldheer en filosoof. Aurelius is het voorbeeld van een grote Saint-Emilion, met karakter en elegantie die een perfect evenwicht weerspiegelt. Voor deze wijn vindt een zorgvuldige preselectie plaats, gans de productie verloopt volgens een precies omschreven procedure en dito lastenboek. Ook voor de eindrijping op eik wordt een selectie van de beste vaten uitgevoerd.

Op de proeftafel:

Aurelius 2014 – Saint-Emilion grand cru

Argilo-calcaire terroirs van 8 ha met 85% Merlot en 15% Cabernet ranken van 40 tot 45 jaar. Manuele oogst met extra tri aan de chai, encuvage gravitaire in thermo gereguleerde inox, koude pre-fermentaire maceratie en rijping van 16 maand in Franse eik.

Dieprode tot purperen mantel. Complexe aroma’s in de neus met toetsen van zwarte kers, cassis, laurier, eucalyptus, blonde tabak en accenten van geneverbes met kruidige accenten. Volrond en krachtige aanzet in de mond waarna mooi evenwichtig, lange afdronk met hints van kruiden en accenten van noot en vanille. Leuke wijn maar nog behoorlijk jong.

Past bij terrines van wild, daube van rund, konfijt van eend, parmezaan en tomme de brébis.

Chateau Tour de Yon 2014 – Saint Emilion grand cru

Geteeld op zanderige terroirs met graves, perceel van 4.5ha met 75% Merlot en 25% Cabernet, bessen afkomstig van ranken tussn de 40 en 45 jaar. Manuele oogst met extra tri aan de chai, encuvage gravitaire in thermo gereguleerde inox, koude pre-fermentaire maceratie en rijping van 16 maand in Franse eik.

In het glas een granaatrode mantel. Kruidige neus met gegrilde koffie, zwarte peper en toetsen van vanille, zoethout ceder, accenten van cassis, eucalyptus, paprika en tabak. In de mond een volronde en licht houterige aanzet, konfijt van zwart fruit en delicate toetsen van kaneel op het middenpalet met subtiele hints van zoethout en sigaar.

Past bij rund, marcassin, brie de meaux en saint-nectaire

Invoerders: France wine services sprl & Bleuzé wines; Château Tour de Yon: Global wineries NV en SA International duty free; Aurelius Wijn en Evert