Maison Rigal revives of an old-fashioned method: Oranjewijn!

De familie Rigal heeft zich altijd ingezet voor het behoud van het milieu en voor een duurzame aanpak. Met de een nieuwe ‘oranje’ wijn combineert Maison Rigal plezier en respect voor de natuur, men krijgt de gelegenheid een wijn te ontdekken die de weg opent naar gezonde en milieuvriendelijke wijnbereidingsmethoden.

Duurzame innovatie in de zon

Deze witte wijn is gemaakt van een typische druivenvariëteit uit het zuidwesten van Frankrijk, nl. Gros Manseng. Via een ‘skincontact’ vinificatiemethode, de gisting vindt plaats met hele druiven, zodat het sap in contact blijft met de schil, net zoals bij de bereiding van rode wijn. Dit proces geeft de wijn zijn oranje kleur en een unieke smaak, fris en tegelijkertijd complex.

Deze oude wijnbereidingsmethode dateert uit 5000 jaar voor Christus en ontstond in de Kaukasus (het huidige Georgië) waar de wijnen werden vergist in grote onderaardse vaten genaamd Qvevri (“Kev-ree”), die oorspronkelijk gesloten waren met stenen en afgesloten met bijenwas.

Maison Rigal laat een ouderwetse methode herleven:

Maison Rigal heeft onlangs een wijn uitgebracht op basis van deze ouderwetse methode, Original Gros Manseng Vin Orange, een nieuwigheid en tevens een trend naar duurzame wijnbouw. “We weten al hoe we rode en witte wijnen moeten produceren. Nu is het tijd om nieuwe productiemethodes toe te passen en witte wijn te vinifiëren met behulp van de rode wijnbereidingsmethode. Deze oranje wijn gaat verder dan de amere-trend en kan een geheel nieuwe categorie worden.”. Julien Touboul, algemeen directeur en oenoloog bij Maison Rigal.

Deze wijn speelt een actieve rol in het creëren van nieuwe wijnen en toepassingen in de wijngaarden van Zuid-West Frankrijk. Hij benadrukt de ethiek van Maison Rigal: respect, gezelligheid en natuurlijkheid. De eerste productie is voorbehouden voor de vakhandel en de horeca.

Maison Rigal is een benchmark wijnleverancier bekend voor zijn kwaliteit en exclusiviteit in het Zuid-Westen met Cahors als centrale locatie, maar ook met de ambitie tot een topteler uit te groeien. Sinds 1755 haalt Maison Rigal zijn inspiratie uit de grote diversiteit aan terroirs en druivenrassen in het zuidwesten van Frankrijk. Het behoud van het milieu en de duurzame aanpak in de wijnbouw. Het motto “Van de wijngaard tot in uw glas”, maakt deel uit van ons dagelijks leven, bekommernis gebundeld in “sharing is carrying”..