In de biologische conversie sinds januari 2018, gaat Maison Ventenac in de Aude in een hogere versnelling met een eerste vintage 2018 gemaakt zonder de toevoeging van geselecteerde gisten. De verfijnde stijl die de drie voorbije jaar berustte op de experimentele range “Les Dissidents” strekt zich nu uit naar alle wijnen van dit domein met de benaming Cabardès.
“Organisch is de basis van het verleden” benadrukt wijnmaker Olivier Ramé toen hem werd gevraagd naar de reden van omschakeling van zijn landgoed van 130 hectare naar de biologische landbouw. In januari 2018 werd gestart voor het behalen van de ‘Certification AB’ in 2021 (op de vintage 2020), stap die deel uitmaakt van de transformatie die begon in 2010, bij de heropstart van de eigendom van de familie op de Cabardès appellation. “Sinds 2003 hebben we gekozen voor het Terra Vitis-label met als doel het verwijderen van glyfosaat voor onze wijnstokken. Onze aanpak is heel klassiek, we willen onze wijnstokken zo ethisch mogelijk cultiveren, “herinnert Olivier Ramé zich. Deze dynamiek uit zich tevens in aanverwante aspecten: laag verbruik verlichting in de chai gerealiseerd in 2017-2018, het bouwen van een afvalwaterzuivering station, of de omzetting van het wagenpark op elektrische voertuigen. Een houding die goed past bij de wijnen van Olivier en Stéphanie Ramé.
Het gebruik van inheemse gisten
Olivier Ramé wil fruitige, sappige, kwalitatieve maar vooral natuurlijke wijnen produceren zonder kunstmatige ingrepen! Van idee tot praktijk, nam het project acht jaar in beslag om het assortiment wijnen volledig te hertekenen, assortiment dat door Stéphanie’s vader, Alain Maurel, werd ontworpen, voortrekker van de appellation Cabardès. “Mijn visie is om wijnen zonder make-up te maken, zodat er geen afbreuk wordt gedaan aan de eigenheid van de terroir-variëteit”, legt hij uit. Dit momentum gaat vandaag verder, met een eerste vintage 2018 volledig gevinifieerd in inheemse gisten. De creatie van micro-cuvées en vier jaar experimenteren liggen aan de basis van deze nieuwe productiemethodes die zich voortaan over alle gamma’s van het domein uitstrekken. Een stijl die duidelijk aansluit bij de verwachtingen van de consument. Door zijn visie is Olivier erin geslaagd om de productie van 950.000 flessen in 2011, op te voeren tot 1.8 miljoen fessen dit jaar. Voor hem een duidelijk bewijs dat de inheemse gisten een belangrijk aspect vormen in de productie van kwaliteitswijnen.