Singular Estates by Gonzalez Byass (1/9)

De Gonzalez Byass-groep in Spanje heeft een reeks domeinen verspreid over het volledige Spaanse vasteland, gegroepeerd onder de naam Singular Estates. Hiertoe behoren o.m. Bodegas Beronia ( Rioja in Rueda), Vinas del Vero, Blecua en Secastilla (Somantano), Cava Vilarnau (Cava), Finca Constancia (Castilla), Finca Moncloa (Vadiz) en Pazos de Lusco (Rias Baixas).

Singular Estates introduceert een nieuw concept van Gonzalez Byass waarin de beste kleine en exclusieve wijndomeinen worden samengebracht. Deze situeren zich van de uitlopers van de Pyreneeën tot de dorre, glooiende heuvels van Andalusië en verzamelen unieke, kleine, boutique landgoederen die het terroir en de diversiteit van de regio, maar voor de exclusieve smaaktoetsen van de zeldzaamste wijngaarden van Spanje uitdrukken.

Met behulp van de inheemse en internationale variëteiten, gekweekt op uitzonderlijke locaties en terroirs genietend van een uitzonderlijke bodem en microklimaat, vormen ze een uniek assortiment. Gonzalez Byass ‘Singular Estates zijn een onnavolgbare selectie van lokale specifieke wijnen met een lage productie, zeer hoge kwaliteit en belichamen de essentie van hun herkomst.

Een ontdekkingstocht die startte in de regio Somontano in de pre-Pyreneën met Vinas del Vero, Blecua en Secastilla om nadien via Jerez met de beroemde Sherry Tio Pepe, in Arcos de la Frontera te belanden waar de Galicische Lusco ons opwachtte om af te sluiten met Finca Moncloa in de buurt van het Andalousische Sevilla, leek ons een benijdenswaardige uitdaging… Here we go!

De wijngaarden van de Secastilla valley bevinden zich in het noordoosten van Somontano en genieten van een uitzonderlijk mediterraan microklimaat, ideaal voor de teelt van olijf- en amandelbomen en maar ook voor wijnranken. De rotsige terroirs op meer dan 700m hoogte boven de zeespiegel bezitten een leuke, oude wijngaard van witte en rode Garnacha, de traditionele regionale wijnrank. De relatief hoge ligging met zongerichte flanken en overvloedige zonne-uren geven het fruit een uitzonderlijke rijping mee. Een betrekkelijk droge zomer noopt de ranken diep in de zanderige ondergrond boordevol stenen, door te dringen, zodat een behoorlijk eindproduct kan worden aangeboden.

Op de proeftafel:

Garnacha Blanca – La Miranda 2017

Een uitzonderlijk wijnjaar met behoorlijk wat regen evenwel buiten de echte groeiperiodes van de druif, regen die volgde op een koude lente met enige vorst en werd gevolgd door een hete zomer.

Manuele oogst in 12 kg boxen, oogst die bij aankomst aan de chai onmiddellijk kon worden gemacereerd. Het sap fermenteerde gedurende 4 maand in eiken vaten, om na de filtering en botteling, de rijping verder te zetten op fles.

Het resultaat is een lichtgele heldere wijn met leuke groene glinsteringen en frisse aromatische toetsen in de neus. In de mond krijg je een leuk palet met volumineus pittig aroma dat zorgt voor een gezellige lange afdronk.

Secastilla Garnacha rood 2014

Globaal een traditioneel wijnjaar waar de regenval beneden het jaargemiddelde bleef, ook de ‘cierzo’, een traditionele wind in de Ebro vallei leit het grotendeels afweten. Alle druiven zijn afkomstig van wijngaarden in Guardia Miranda en Botiquero.

Manuale oogst in boxen van 10kg. De druiven werden reeds in de wijngaard ontsteeld en onmiddellijk in vaten gedropt zodat de prefermentatie quasi onmiddellijk startte. De trage alcoholische fermentatie vond plaats in de chai en dit beneden de 20° C. Na de malolactische fermentatie werden de sappen overgepompt in nieuwe Franse eiken (Allier eik) vaten voor een rijping van minimum 10 maand.

De Secastilla zorgt in het glas voor een stevige donkerrode kleur met lichte schitteringen. In de neus krijgen we de eerder wilde aroma’s van wijnen uit de hogere regionen die aantrekkelijk overkomen. In de mond een volronde aanzet met weelderige fruittoetsen die zich op het middenpalet mooi ontplooien. Subtiele hits van kreupelhout en delicate houtaccenten, doorweven met gezellige minerale toetsen. Genotvolle lange afdronk en een waardige ambassadeur van een unieke wijnregio.