Maîtres Vignerons de Cascastel – AOC Fitou- Domaine des Courtals 2017

AOC Fitou opgericht op 28 april 1948 is de oudste en meest vermaarde AOC van de Languedoc. De wijngaarden exclusief gelegen op Haut Fitou bestaan uit vele kleine percelen herwonnen op het kreupelhout. Een warm, droog en winderig klimaat maakt een perfecte rijping van de bessen mogelijk en zorgt voor een uitstekende hygiënische conditie.

De wijngaard wordt volledig volgens verantwoorde landouw uitgebaat, terwijl de handmatige oogst verloopt in overeenstemming met de lokale tradities. Elk van de percelen weerspiegelt een geselecteerde terroir, dit volgens de eeuwenoude knowhow van de meester-wijnmakers van Cascastel. Alle actoren dragen hun steentje bij om een wijn aan te bieden die perfect tegemoet komt aan de kwalitatieve vereisten.

Domaine de Courtals ligt volledig op het grondgebied van de gemeente Cascastel des Corbières en omvat 23 hectare hoofdzakelijk op een ondergrond van schist.

Druiven: Assemblage Carignan 60% / Grenache noir 30% / Syrah 10%.

De druiven van Carignan en Grenache worden op de hellingen geplant vooral op de meest droge leisteen, de ene is sterk en krachtig en omlijst prachtig de wijn. De andere is flexibeler, brengt rondheid en elegantie. De Syrah wordt geteeld op de iets koelere percelen en zorgt voor de inbreng van frisheid en fruitigheid.

Vinificatie: Carignan wordt gevinifieerd via carbonische maceratie met een vatting van ongeveer 2 weken. De Grenache en Syrah krijgen een traditionele gisting met gecontroleerde temperatuur. De regelmatige beluchting van de sappen geeft een betere extractie van de polyfenolen.

Proefnotities: pittige wijn met een grote complexiteit. In de mond, rond en vlezig, met een mooie structuur met zijdeachtige tannines en leuk karakter. Mooi rijpe afdronk, persistent en veelzijdig. Een klassewijn, harmonieus met een perfecte balans