Malo Tojo

Het wijnhuis Malo Tojo baat 2 wijngaarden uit samen ruim 100 ha groot, beide zijn gelegen in de regio Peninsula de Setubal, nl Quinta de Catralvos in Azeitão en Monte da Charca in Pegões.

De druiven uit de wijngaarden van Quinta de Catralvos worden vooral aangewend  voor de aanmaak van witte wijnen. De nabijheid van de heuvels van Serra da Arrabida zorgt ervoor dat de wijngaarden beschermd blijven tegen de Atlantische invloeden maar toch genieten van frisse zomernachten waardoor de aciditeit van de druiven gunstig  wordtt beïnvloed.

In de wijngaarden van Monte da Charca worden uitsluitend druiven geteeld die in aanmerking komen voor de productie van rode wijnen, deze wijngaarden in de Alentejo regio genieten van een hogere zomertemperatuur waardoor de druiven meer suikers bevatten en een betere kleurmaturatie meekrijgen, facetten die als ideaal worden beschouwd voor de aanmaak van de Portugese rode wijnen.

Sinds de oprichting van Malo Tojo worden de verschillende productiefazen en teelt nauwkeurig gemonitord. Dit met de bedoeling te zorgen voor erg kwalitatieve wijnen met nauwgezette opvolging gedurende  de ganse teelt. Gelijktijdig werd een beleidsprogramma uitgewerkt dat zorg draagt voor een natuurlijke bescherming, de gebruikte technieken en producten lopen parallel met een duurzame en ecologisch verantwoorde productie. Rekening houdende met het duurzaam beheer, pikt het wijnhuis eveneens in op het oenotoerisme. Boven de wijnkelders werden enkele prachtige kamers ingericht waar belangstellenden terechtkunnen voor een leuk verblijf. Hier kan men niet alleen kennismaken met de lokale wijnproductie maar eveneens een prachtige regio ontdekken. Voor de gasten staan een aangepast restaurant ter beschikking dat eveneens bij diverse evenementen en vergaderingen een passend antwoord biedt.

De belangrijkste labels van het huis zijn de Malo Platinum, rood en wit, de Malo Tojo, rood, rosé en wit en de Malo Moscatel (Do Setubal), met de Malo bubbling wordt een extra assortiment met fijne en parelende bubbels aangeboden. Bij de oogst die grotendeels machinaal en ‘s nachts plaatsvindt om de frisheid van de druiven optimaal te bewaren, en worden de druiven ras per ras gevinifieerd. Bij de rijping worden diverse sappen en assemblages op eik gerijpt, sommige in nieuwe vaten, andere in 2de of 3de jaarsvaten. Een lange rijping zorgt ervoor dat aroma’s en houttoetsen perfect samenvloeien om fijne hoogstaande wijnen te produceren. Om het eigen accent van de Malo Tojo wijnen te versterken worden er bovendien naast de Franse eik ook een aantal vaten van Amerikaanse eik in het globale rijpingsproces ingevoerd.

Op de proeftafel:

Malo Tojo Branco:

Blend van Arinto en Moscatel met 13% lc vol. In het glas een bleke citruskleurige wijn die in de neus minerale toetsen oproept met vrij duidelijke citrusgeur, maar vrij snel ook tropische vruchten op de voorgrond plaatst. In de mond krijgen we een frisse volle wijn met aangename zuurtegraad en zorgt de Moscatel voor een aangename zachtheid.

Geserveerd bij 8 tot 10° C een mooie en frisse aperitief- en terrasswijn die zich eveneens laat pramen bij gegrild vlees en visbereidingen.

Malo Tohjo Lisa:

Een speciaal assortiment met een Amerikaans vleugje op basis van de Moscateldruif, 12.5% alc vol. In de neus krijgen we intense, fleurige accenten met toetsen van citrus en accenten van tropisch fruit zoals ananas en mango. In de mond een leuke evenwichtige structuur waarbij de exotische vruchten voor enige zoetheid zorgen, ’n duidelijke verwijzing naar de muscatdruif. Partner  als aperitiefwijn maar geeft in combinatie met gegrild vlees, vis en zelfs zeevruchten enkele leuke en aangename accenten.

Malo Tojo tinto red, reserva 2009:

Blend van Castelão, Touriga Nacional en Aragonese, alc vol 14.5%. deze robijnkleurige wijn ontwikkelt in de neus toetsen van rode vruchten, eucalyptus en vanille. In de mond een zachte afdronk maar toch met duidelijke structuur en mooi karakter. Serveertemperatuur 16-18° C. Ideaal bij allerhande soorten rood vlees, vleesschotels of zachte kazen.

Malo Tojo Moscatel:

De helder gele kleur in het glas, geeft in de neus complexe aroma’s met toetsen van witte bloemen, honing en gedroogde vruchten. Zachte afdronk met leuke toetsen en mooie elegantie, gebalanceerd en complex op het einde. Bezit een langdurig bewaarpotentieel. De Malo Tojo Moscatel is zowel geschikt als aperitief, maar tevens een leuke compagnon als dessertwijn bij diverse zoete bereidingen.

www.malotojo.com