Marques & Coop (4) – Estandon Vignerons (Provence)

Deze coöperatieve in de regio Var werd meer dan 40 jaar geleden opgericht en bevindt zich in Brignoles, ze neemt 10% van de wijnproductie van de Provence voor haar rekening en is meteen de grootste wijnproducent van de regio.

De cooöpatieve telt ruim 250 leden goed voor meer dan 2000 ha wijngaarden met ranken van Cinsault, Grenache, Syrah, Mourvèdre, Rolle, Clairette en Tibouren.

65% vn de wijnen zijn AOP, de rest is IGP en 86% van de wijnen zijn roséwijnen met 12% export

Het belangrijkste merk is Estandon

De traceerbaarheid van de wijnen en gecertificeerde kwaliteitswijnen van duurzame landbouw zijn de sterke punten van deze coöperatieve. In het assortiment bio-wijnen vinden we o.m. Vignerons de Correns, het eerste bio-dorp in Frankijk.

De wijnbouwers in deze regio zijn er na heel wat inspanningen in geslaagd om hun rosé tot een uitstekende bewaarwijn van hoge kwaliteit te transformeren die niets aan frisheid en jeugdigheid inboet. De Estandon Legende2012 is aangemaakt van druiven uit geselecteerde percelen in Flayose en Sainte Victoire en biedt op basis van Grenache, Syrah en Rolle een groot bewaarpotentieel, een wijn die zelfs in de topgastronomie thuishoort.

Op de proeftafel:

Estandon Légende 2014- Côtes de Provence

Assemblage van Grenache en Rolle van geselecteerde percelen met perfecte maturiteit. Assemblage van 5 cuves waarvan sommige gedurende 8 maand rijpten op Franse eik met deels geblokkeerde malolactische fermentatie.

Goudkleurige mantel met lichtroze glinsteringen, mooi glanzend. Droge minerale neus met toetsen van meloen en banaan, kweepeer en florale toetsen.

Intense frisheid in de mond met lichte kruidige accenten en lange afdronk met hints van confituur van wit fruit.

Past bij compote van konijn, gegrilde gamba’s, terrine van vis, kolibiac van zalm, varkensgebraad met pruimen en escalope milanaise met citrus.

Estandon zenith 2016 – Côtes de Provence

Geteeld op heuvel van Cotagnac, deels Flaysoe, ranken van minstens 20 jaar oud, assemblage van Cinsault, Grenache, Rolle met zeer vroege ochtendlijk en machinale oogst om aroma’s optimaal te bewaren.

Korte pelliculaire maceratie voor persing, thermo gecontroleerde alcoholische fermentatie, vinificatie in inox

Roze mantel met ontluisterende zilveren glinsteringen; In de neus levendig en mooi fruitig, accenten van pomelo, peper en florale toetsen van o.m. salie en munt.

Fris en fruitig inde mond met hints van piment d’espelette bij afdronk.

Past bij sla van pomelo en avocado, fijne frituren, vis en gegrilde tong

Enkel beschikbaar in de Horeca via VASCO