Zomerchampagnes: Rosé Champagnes dé zomerwijnen bij uitstek.

Rosé Champagnes variëren van zachtroze over dieproze, tot zalmroze met oranje toetsen en ze roepen aroma’s van bloemen op, rode vruchten (aardbei, zwarte bes, …) en kruiden. Net zoals de andere Champagnewijnen, hangt de diversiteit van rosé Champagne af van verschillende factoren, die – gecombineerd – een oneindig palet aan subtiele nuances bieden.

Er zijn 2 methodes om rosé Champagne te maken en die zorgen voor die typische rosé kleur en die voor de vinologen in de Champagne een uiterste vorm van concentratie vergen.

–           De rosé Champagnes verkregen via assemblage : dit is de meest gangbare methode in de Champagnestreek. Ze bestaat eruit dat er rode wijn – uiteraard afkomstig uit de Champagnestreek – toegevoegd wordt aan een assemblage van niet-bruisende witte wijnen, die ook wel ‘vins clairs’ genoemd worden. De geassembleerde wijn, die nu rosé geworden is, wordt op flessen getrokken om een zachte en delicate gisting te ondergaan, die zal zorgen voor een mousserende wijn. De rosé Champagnes die op deze manier werden ontwikkeld, vertonen een grote variëteit aan druiven- en wijngaardcombinaties. De discrete en frisse aroma’s roepen het volledig gamma aan citrusachtige vruchten op. Het mondgevoel is levendig en luchtig en dat gevoel wordt nog versterkt indien de wijn jong is.

–           De rosé Champagnes verkregen via inweking of maceratie : deze methode gebruikt men vooral tijdens de wijnoogst. De druiven pinot noir of meunier druiven, die normaal gezien zachtjes geperst worden in een korte tijdspanne om te vermijden dat het sap helemaal donker kleurt, worden gedurende verschillende uren in de wijnpers of kuip gelaten waar ze kunnen inweken. Het sap dat hier uiteindelijk uit voortkomt, zal rosé gekleurd zijn en zal omgezet worden tot wijn, geheel volgens de Champenois-methode.

CHAMPAGNE EN PICKNICKS IN HET GRAS

Als het weer het toelaat, staat de zomer synoniem voor gezellige etentjes in open lucht, in een sfeer van hedonisme en pure relaxatie.

Wie droomt er nu niet van om aan de oevers van een vijver of een meer, in een bos of in de velden een picknick te houden met tal van lekkernijen en een fles Champagne ? Maar wat plaats je dan in je picknickmandje ? Het type Champagne kan de gerechten bepalen of omgekeerd.

Champagne brut op basis van vooral pinot noir of meunier : Allerhande terrines, patés, gerechten met gelei en ander ‘huisgemaakte bereidingen gaan hier perfect met samen. De terrines worden over het algemeen gemaakt van vlees (konijn, rund, kip, lam) en ze zijn een wellust aan geconcentreerde smaken : nu eens hartig, dan weer gezouten en gekruid. Ook fijne vleeswaren zijn hier perfect op hun plaats (rauwe ham, worst, kopvlees)

Champagne brut blanc de blancs, of vooral op basis van chardonnay: De terrines op basis van groenten (erwten, peultjes, rapen, wortelen, …) of vis vormen een perfect harmonieus geheel met dit type Champagnewijnen. Maar ook flans, quiches en andere hartige, maar lichte taarten passen hier perfect bij.

Alle schaaldieren of gegrilde vis (garnalen, gamba’s, sardinen, rode poon, …), maar ook krab en schelpdieren vormen een perfect culinair huwelijk met Champagnewijnen blancs de blancs.

Champagne brut op basis van voornamelijk pinot meunier ; Champagne rosé en Champagne demi-sec. De zoet-zoute of zoetzure gerechten gaan perfect samen met deze Champagnes en laat ons hier ook de foie gras niet vergeten.  Desserts zoals fruit- of charlottetaarten, een crumble met fruit gaan heel goed samen met Champagnes met een ronder en zachter karakter.