Marques & Coop (5) – Loire Propriétés ( Val de Loire)

Sinds 1872 zijn de Loire Proprétiés ingeplant in Brissac-Quincée, een coöperatieve die zorgt voor de productie van wijnen Val de Loire. Loire Propriétés bundelt de activiteiten van 4 coöperatieven ( Les Caves de la Loire, La Confrérie des Vignerons de Oisly et Thésése, Les caves de Vins de Rabelais en Les Vignerons du Pallet) met distillerie in Thouarcé en negociant Albert Besombes. Het is tevens de grootste producent van wijnen val de Loire.

De 250 wijnbouwers bewerken ruim 5000 ha met hoofdzakelijk Cabernet Franc 40%, Chenin 15%, Sauvignon 15% naast Melon, Cabernet Sauvignon, Gamay en Grolleau. Ze zorgen voor een veelvoud van AOP en IGP wijnen maar ook voor schuimwijnen als Crémant de Loire, Saumur, Tourraine en Vouvray wijnen. De bekendste merken zijn Le Fauteuil Rouge; Les Caprices d’Inès, Château de Bressac, Jubilation, Les Anges, La Marinière Possessions, Elysis, …

De kwaliteit van de wijnen wordt in binnen- en buitenland door diverse prijzen bekroond, tegelijk zijn er talrijke innovaties qua verpakking o.m. schroefdop voor de schuimwijnen van de Loire en het gebruik van Helix-kurk. Anderzijds blijven de traditionele methodes een topper naast de artisanele wijnen die een gans aparte persoonlijkheid uitstralen. Certificaties zoals IFS, BRC, AgriConfiance en VDD weerspiegelen de inspanningen op het vlak van een verantwoorde landbouw en respect voor het natuurlijk milieu.

Op de proeftafel:

Jubilation Le Pallet 2014 – Muscadet Sèvre & Maine

Gecreëerd in 2007 na erkenning als AOC, geteeld op rotsachtige percelen, is een 100% wijn Melon de Bourgogne afkomstig van ranken van meer dan 30 jaar. Is het resultaat van 10 wijnbouwers die hun beste druiven samenbrengen, rijpt 18 maand op lies.

Goudgele mantel met groene accenten. Intens complexe neus met toetsen van ananas en rijp rood fruit, hints van muskaat, witte peper en subtiele accenten van amandel en noten van brioche. In de mond een evenwichtige ietwat vranke aanzet met fruitigheid en frisheid, leuke aciditeit, lange afdronk met subtiele hints van citrus en delicate minerale toetsen.

Past perfect bij oesters, gegrilde vis, tajine van gevogelte met gedroogd fruit en meerdere geitenkazen.

Le Fauteuil Rouge 2014 – Chinon

Afkomstig van terroirs op de rechteroever van de Vienne op zuidelijk gerichte argilo-calcaire terroirs. Is een 100% Cabernet Franc van ranken van meer dan 40 jaar uit Panzoult. Rijpt op eiken vaten in de chai van Saint Louans.

Diepe purperen kleur met gradaties van granaat. In de neus dwarrelen aroma’s van cassis, noten, munt en gegrilde toetsen lustig door elkaar gepaard met delicate hints van zoethout à la violette. Geconcentreerde aanzet in de mond met een leuke harmonie tussen het fruit, aciditeit en tannines, volwaardige afdronk.

Past bij taart van tomaat en chorizo, rund, peper tournedos, magret van eend, tomme de Savoie en oude cantal.

Invoerders Schenk Waterloo en VPS Belgium in Schaarbeek