Marques & Coop (6) – Ortas – Cave de Rasteau (Vallée du Rhône – Cru Rasteau)

Opgericht in 1925 was deze coöperatieve de eerste die de appellatie Rasteau invoerde. De Grenachedruif is in de wijnen duidelijk dominant. De coöperatieve is leader van de wijnen Vallée du Rhône in Canada met Ortas Tradition en eveneens de grootste importateur in Ierland.

De ruim 100 aangesloten leden waarvan een 80-tal wijnbouwers bewerken ruim  720 ha wijngaarden waar voornamelijk Grenache, 60%, Syrah en Mourvèdre 20% naast Carignan en Cinsault worden geteeld. De belangrijkste merken zijn Ortas Tradition, Ortas Prestige, Ortas Les Vigniers en Domaine de Pisan.

De wijnkelder opgetrokken in stenen uit Vaisson-la-Romaine is gedeeltelijk ingegraven en biedt een degustatie- en verkoopruimte van meer dan 600m², ruimte die eveneens openstaat voor tentoonstellingen, concerten, themadagen en culturele evenementen.

Ico(o)n illustreert de sterkte van het terroir van Rasteau door zijn finesse en elegantie. In een kleine chai rijpen de druiven van de 7 beste percelen, Grenache van Saint Didier, Girards, Charberte en Crapons, de Syrah van Encostes geteeld op gele argiles, en Combe Julière en Mourvèdre uit Blovac. Een manuele oogst volgens gedetailleerd lastenboek is de start van een nieuwe topwijn.

Op de proeftafel:

Rasteau Ico(o)n 2010

Assemblage van Grenache Noir 40%, Syrah 35% en Mourvèdre 25%. Geteeld volgens specifiek lastenboek met manuele oogst, voorselectie op trieertafel, rijpt in cementen cuves met vele manuele remontages, cuvaison van 5 weken en malolactische fermentatie op eik, eindrijping op eik waarvan 40% nieuwe vaten.

Rubisrode mantel. Intense neus met complexe fruitige aroma’s, hints van rozijnen, pruimen, aromatische kruiden, thym, laurier, estragon en salie. Vette en volronde aanzet in de mond, evenwichtige frisheid met lange afdronk en hints van rood fruit en subtiele accenten van peper. Erg lekkere wijn met mooie kleur en gulle aroma’s.

Past bij rund- en varkensgebraad

Rasteau prestige 2012

Geteeld op heuvels en terrassen van argilo-calcaire ondergrond en diepere marmer residuen, assemblage van 50% Grenache Noir, 35% Syrah en 15% Mourvèdre. Geteeld volgens beredeneerde landbouw, 15% van de sappen rijpt 1 jaar op eiken  vaten van 1 of 2 jaar volgens het persoonlijk aanvoelen van de wijnboer.

In het glas een stevige rubisrode kleur. In de neus intense en complexe aroma’s met hints van hout, sigaar, muskaatnoot, grijze peper. Toetsen van konfijt van framboos lichtgerookte hints en vluchtige mineralen. In de mond leuk elegant met gepolijste tannines, en mooie frisheid. Erg lange en subtiele gekruide afdronk.

Past bij rood vlees, fazant en oude cantal

Invoerder Cinocco