Zomerchampagnes en zomervruchten

Fruit is onlosmakelijk verbonden met de zomer. Het biedt frisheid en is een waar genot voor de zintuigen. Ongeacht of het nu gaat om gele, witte of rode vruchten, ze bieden een uitgebreid smakenpallet en bepaalde frisse, ronde en vlezige Champagnewijnen passen hier verrassend goed bij. De kwaliteit van het fruit heeft uiteraard zijn invloed op de smaak, maar dat geldt ook voor de bereidingswijze (vers, gekookt, in een compote).

Het meest gekende huwelijk tussen frisse en lichte Champagnewijnen en fruit is dat van de rode verse vruchten : frambozen, kruisbessen, zwarte bessen, braambessen, … Gecombineerd krijg je een ongekende synergie op vlak van tonus, waardoor deze vruchten een vooraanstaande plaats krijgen bij het aperitief in de zomer.

Licht gesuikerd of vergezeld van crème fleurette of slagroom vormen ze een perfect harmonieus geheel met zachte Champagnewijnen. Hetzelfde effect krijg je bij rosé Champagnewijnen waarbij de rondheid en het vlezige heel goed samengaan met de zachtheid van frambozen of bosaardbeien.

Gele vruchten (perziken, abrikozen, mirabellen) of exotische fruit (ananas, bananen, mango) laten zich dan weer gewillig verleiden door de zogenaamde ‘Champagnes de cœur’, zoals sommige Champagnewijnen sec of demi-sec.

Bepaald vers fruit, ongeacht of het nu gaat om gele, witte of rode vruchten, zijn bijzonder geraffineerde metgezellen van zoute gerechten, waarbij ze de aroma’s verder naar boven halen : rauwe ham en vijgen, gerookte eendenfilet en mango, comtékaas en muscatdruiven… Deze « zoet-zoute » duo’s gaan bijzonder goed samen met de zogenaamde « Champagnes de corps », die krachtig en vlezig zijn.

Samengang met gekookt fruit

In de meeste gevallen kan je zachte Champagnewijnen goed combineren met bereidingen die het natuurlijke karakter van fruit respecteren (sabayon, crème, …) en die een zekere zachtheid toevoegen aan de oorspronkelijke smaak. Het is precies het kookproces dat het zure karakter wat uit het fruit haalt en eerder het evenwicht verhoogt tussen het vruchtensap en het vruchtvlees.

Als compote, marmelade, confituur, gelei, gekonfijt of gedroogd, … onder al deze vormen vind je fruit terug in de « zoet-zoute » bereidingen in de keuken. Bij exotische gerechten grijpt men vaker naar gedroogde vruchten (tajines met abrikoos, pruimen, amandelen, pistachenoten, …) of vers fruit (wit vlees gelakt met ananas, vijg, …). Een aantal rosé Champagnewijnen passen perfect bij deze hartelijke en typische keuken.

Bij de meer traditionele gerechten, pittig en smaakvol, zoals eend met sinaasappel, konijn met pruimen of varkensvlees met ananas, serveer je beter krachtige en vlezige Champagnewijnen.

Fruit wordt ook heel vaak gebruikt bij de bereiding van desserts : taarten, charlottes, crumbles en diverse andere gebakjes. De beste keuze is hier dan een rosé Champagnewijn of demi-sec, waarvan de zachte textuur het fruitige aspect van de gerechten nog verder accentueert.