Marques & Coop (7) Sieur d’Arques (Languedoc – Limoux)

De coöperatieve Producteurs de Limoux opgericht in 1946, werd in 1998 getransformeerd in Les Vigerons du Sieur d’Arques. Ze is de belangrijkste producent van Limoux, 59%, en produceert ook Blanquelle, Crémant de Limoux en witte en rode Limouxwijnen die respectievelijk in 1991 en 1992 het AOC-label meekregen.

Ze bewerkt ruim 1800 ha met 227 aangesloten leden met belangrijke wijnrassen als Mauzac, Chardonnay, Chenin en Pinot en in mindere mate Merlot, Syrah, Grenache en Malbec. Van de totale productie gaat  39% naar export met als belangrijkste merken Première Bulle, Aimery en Toques et Clochers.

De coöperatieve organiseert jaarlijks een wereldwijd bekende ‘vente aux enchères caritatieve’ met de bedoeling de lokale tradities te behouden en het culturele architectonische patrimonium te beschermen. Een deel van de opbrengst dient o.m. voor de renovatie van de 42 unieke klokkentorens die in de regio worden weergevonden.

Op de proeftafel:

Toques & Clochers édition limitée 2013 – Crémant de Limoux brut

Geteeld op argilo-calcaire terroirs, selectie van 4 verschillende percelen uit de appellatie Limoux. Assemblage van 70% Chardonnay, 20% Chenin en 10% Mauzac. Manuele oogst van ranken van minstens 20 jaar en rendement van circa 50 hl/ha. Assistentie van oenoloog Denis Dubourdieu. Rijpt gedurende minstens 36 maand.

Overvloedig fijne gouden bubbels met zilverkleurige schitteringen. Fijne aroma’s in de neus, wit fruitige toetsen van perzik, peer, witte bloemen en fijne kruiden, accenten van verse amandel, gegrild brood, estragon en grijze pepers. Mooie frisse aanzet in de mond met toetsen van agrumes, brioche en leuke hints van citrus.

Best als aperitiefwijn, zalmrillettes, sushi, garnalen, sint jacobsvruchten, verse geitenkazen en gebraden ananas.

Toques & Clochers terroirs Haute Vallée 2014. Limoux

100% Chardonnay geteeld op argilo-calcaire terroirs, assemblage van meerdere percelen met selectie van de beste bessen en vinificatie gedurende 10 maand op Franse eik.

Goudgele mantel met zilveren toetsen. Fijne neus met toetsen van ananas en wit fruit, estragon, honing, gegrilde noten en accenten van peperkoek met lichte florale toetsen. Volle en frisse aanzet in de mond met leuke fruitige accenten, licht kruidig met hints van muskaat en gember, bij afdronk mooie accenten van gekonfijte citrus.

Past uitstekend bij groententaart, citroentajine, kip met gember, blanquette van vis en reblochon.

Invoerder:  Bleuzé wines