Marques & Coop (8) – Les Vignerons de Tutiac ( Bordelais)

Coöperatieve opgericht in 1974 en grootste producent van de appellatie ‘origine contrôlée’ en leader in Côtes de Bordeaux. Telt  450 wijnbouwers met 4000 ha wijngaarden waarvan 70 châteaux. Als dynamische onderneming kon ze beantwoorden aan de vraag van de consument  dankzij haar savoir faire en moderne technieken.

De belangrijkste teelten zijn Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec, Petit Verdot, Sauvignon Blanc, Sémillon, Moscadelle en Colombard. De productie strekt zich uit over Bordeaux wijn, Blaye Côtes de Bordeaux en Côtes de Bourg.

Deze coöperatieve wordt gekenmerkt door zijn engagement en respect voor het leefmilieu, sinds 2001 met in partnership met AgriConfiance, de ganse productie heeft ondertussen trouwens dit label verworven.

Les Vignerons de Tutiac zijn experts over hun terroirs, elk perceel kreeg een studie van de ondergrond, de zonneligging en de topografie. Deze studie gaf het ontstaan aan de collectie ‘Lieu-dit’, een collectie die de rijkdom van de verschillende terroirs van de coöperatieve in het daglicht stelt.

Op de proeftafel:

Lieu-Dit Verdot 2012 – Bordeaux

De zanderige argilo-ferriques terroirs rusten op zand van de Périgord. Wijn 100% Petit Verdot van een terroir van 2.5 ha in de gemeenten Reignac. Het wijnras vreest de droogte en vraagt dagelijks grote zorg.

Klassieke vinificatie met koude pre-fermentaire maceratie, cuvaison van de sappen gedurende een 30-tal dagen, rijping in Franse eik van 100% nieuwe vaten en dit gedurende 18 maand.

Leuke rode mantel met in de neus aroma’s van myrtille en aalbes, aangevuld door hints van kreupelhout, kruiden uit de Provence, zoethout en subtiele hints van leder. In de mond een krachtige aanzet met toetsen van peper en muskaat, accenten van cacao. Manifesteert zich als een wijn met reliëf, mooie aciditeit en lange afdronk.

Past bij marcassin, rundgebraad, brie en camenbert

Lieu-Dit Ter Pointe 2015- Côtes de Bourg

Terroirs van rode grave op tapijt van keien waardoor de ondergrond in de lente snel opwarmt. Een 100% Malbec-wijn van een domein van 2.5 ha in Ter Pointe dat zijn naam ontleent door de ligging op 3 gemeenten: Mombrier, Pugnac en Lansac.

Aangemaakt via klassieke vinificatie met koude pre-fermentaire maceratie, de alcoholische fermentatie vindt plaats in thermogereguleerde inox, cuvaison van 30 dagen en rijping van 12 maand in 100% nieuwe Franse eik.

In het glas een stevige donkerode kleur met fuchsia toetsen. Intense en complexe neus met toetsen van overrijp zwart fruit, mooie florale toetsen en licht gerookte accenten en kruiden, hints van muskaatnoot en gegrild brood.

Past mooi bij everzwijn, zwarte pens met appel, magret van eend en saint-nectaire

Invoerders: Colruyt en Cora