Mas Amiel – Terres Rares

De Mas Ariel is de perfecte weerspiegeling van een historisch patrimonium gekenmerkt door de diversiteit van zijn terroirs, zijn landschappen en ruim 130 unieke percelen.

Olivier Decelle beschermt deze terroirs en laat hun identiteit op een unieke manier openbloeien. Perceel Sainte Eugenie 1900, perceel Calirole 1949, … elk van hen zorgt ervoor dat de druiventrossen op een geëigende en zorgvuldige manier kunnen worden gevinifieerd. Het resultaat zorgt voor millésimes die de genen van Mas Amiel verrijken. Het palmares van Mas Amiel werd recent met 4 nieuwe topcreaties uitgebreid, nl Alt 433m, Légende, Vers le Nord en Vol de Nuit.

Op de proeftafel: Vers le Nord, millésime 2012

Geteeld op het perceel La Devèze, 2ha met rijke en erg varieerde ondergrond, krijgen de wijnen een stevige basisstructuur en tonen ze tegelijk een enorme dynamiek. Syrah, circa 8%, vormt hier een aanvulling op de oude Grenache wijnranken en biedt de wijn extra frisheid.

In de neus ontwikkelt zich een leuk aroma van sinaasappel, zeste van pomelo, dat vrij snel naar zwart fruit evolueert. Bovendien is er een weelde aan extra toetsen van thym, laurier, eucalyptus, maar ook zijn er kruidige en florale toetsen die zorgen voor de nodige frisheid en finesse.

In de mond blijft de dynamiek overvloedig aanwezig, met een opmerkelijke frisheid waarbij men figuurlijk het fruit kan knabbelen. Aromatische overvloed zorgt voor een leuke afdronk van een grote Grenache, meteen een mooie droge Maury.

Deze wijn wordt terecht aanbevolen bij magret van eend en rosbief. Prijs TTC 19.5€

Kenmerken van de andere nieuwkomers:

Alt 433m: geteeld op de hoogste gelegen en meest spectaculaire percelen van Mas Amiel. Op een ondergrond van graniet en micachiste worden hier Grenache en Lladoner Pelut, een lokale variatie van Grenache noir verbouwd. Deze druiven bieden een ronde rode wijn vol levendigheid en harmonieuze elegantie die uitstekend past bij o.m. fazant. Millésime 2012 – TTC 25€

Légende: de percelen van Cabirou samen zowat 2 ha, op kalkachtige chistegronden bieden een perfecte voedingsbodem voor de gemengde aanplantingen Grenache noir en Carignan. Légende millésime 2012 bevat 80% Grenache noir en 20% Carignan en vormt als eerste droge Maury een complexe en harmonieuze wijn ietwat kruidige met aangename toetsen van rood fruit. Aanrader bij tajine van lam en ui en boeuf bourguignon. TTC 16.5€

Vol de nuit: een 100% Carignanwijn, de vrucht van drie oude percelen alle zuidoost gericht, Sainte Eugénie: 5280 ranken uit 1900; Mas Raphaël, 3300 ranken uit 1925 en Colle del Beou, 6500 ranken eveneens uit 1925, zijn de leveranciers voor deze wijn. Carignan werd lange tijd verwaarsloosd maar Mas Ariel beschermde deze ranken als een natuurlijk erfgoed. De 3 percelen meer dan 100 jaar oud, leveren nog steeds de druiven voor deze uniek wijn boordevol frisse levendigheid. Absolute aanrader bij wild. TTC 29€.