Château Lascombes

Deze wijnen kunnen op nagenoeg 400 jaar tradities en ervaring terugblikken. Met zekerheid kan men zeggen dat Ridder Antoine de Lascombes geboren in 1625, eigenaar was van deze wijngaarden.

Eveneens in de 17de eeuw vervoegde het domein Durfort, dit van de familie Lascombes, de hertogen van Durfort waren o.m. eigenaar van veel panden in Frans Guyana. Het is voornamelijk Jean Francois Lascombes, lid van het Parlement van Bordeaux, procureur des konings, admiraal en lid van de Franse academie, die zijn fortuin veil heeft om de kwaliteit van de wijnen van Château Lascombes een kwalitatieve boost te geven. Met succes trouwens.

Na een stabiele periode gedurende vele tientallen jaren, komt Château Lascombes de voorbije decennia enkele malen in andere handen  terecht. In 1952 aangekocht door Alexis Lichine, wordt de Britse brouwer Bass Charrington eigenaar van het domein in 1971. De groep Colony Capital wordt dan weer in 2001 eigenaar. Onder impuls van Dominique Befve komt er een restructuratie, worden vinificatiemethoden aangepast en zorgen de nieuwe installaties voor hoge kwalitatieve wijnen. In 2011 koopt de groep MACSF, mutuelle d’assurance du corps de santé français, het domein Lascombes, terwijl Dominique Befve aan het roer blijft, meer dan ooit wordt kwaliteit een onbetwistbaar hoofddoel.

Château Lascombes produceert jaarlijks zowat 300.000 flessen topwijn en ruim 200.000 flessen van de tweede kasteelwijn, Chevalier de Lascombes. Deze wijnen ouderen tussen 18 en 24 maand op Franse eiken vaten waarbij 80% nieuwe vaten. De wijnen Château Lascombes zijn een mix van Merlot, Cabernet Sauvignon en Petit Verdot. De inbreng van deze laatste druif is miniem, terwijl er percentages van de twee overige wijnrassen variabel zijn, rekening houdende met meerdere kwalitatieve parameters van elk wijnras en de jaarlijkse oogst.

Op de proeftafel :Château Lascombes 2009

In het glas zorgt deze figuurlijk jonge wijn voor een intense rode kleur met mooie violette glinsteringen. In de neus komen vooreerst frisheid en fruitigheid tot ontwikkeling, gevolgd door een aantal delicate aroma’s, om uit te monden in subtiele noten van kruiden en zwart fruit.

In de mond biedt Château Lascombes een zachte benadering van de smaakpapillen waarbij hij duidelijk inspeelt op het middenpalet met leuke en elegante accenten van rijp fruit. Enkele lichte houtaccenten spelen subtiel in op de finesse en zorgen voor mooie tannines, deze wijn biedt reeds een complexe en lange afdronk.

Château Lascombes 2009 is figuurlijk een monster in een kanten kleed waarvan de frisheid en aroma’s nu reeds borg staan voor een lange bewaartermijn. Samenstelling Merlot en Cabernet sauvignon, beide 48% en 4% Petit Verdot, gerijpt op 90% nieuwe Franse eiken vaten, maximaal rendement van de oogst 43hl/ha.