Masciarelli wijnen, de cultuur van Abruzzo in een glas

Buiten de gebaande paden bevindt zich één van Italië haar best bewaarde geheimen, de regio  Abruzzo. Het Wijnhuis Masciarelli produceert al ruim 30 jaar top-kwaliteit wijnen, oliën en Grappa die de bio-diversiteit van de terroir kenmerken.

Abruzzo is een zeer verscheiden regio die zich ten oosten van Rome bevindt en zich uitstrekt tot de Adriatische zee. De regio kenmerkt zich door indrukwekkende gebergtes, drie Nationaal Parken met kleine oude dorpjes, ongerepte glooiende heuvels en een rijk kustgebied. Als resultaat van deze unieke diversiteit van Italiaans landschap en beschikbare producten, heeft de regio een rijke historie van verfijnde gastronomie.

Als pionier van een moderne wijnbouw heeft Gianni Masciarelli er voor gezorgd dat de waardevolle rijkdommen van Abruzzo tot expressie komen in al zijn producten. Als groot liefhebber van dit land, is de visie van Gianni er op gericht om het potentieel van wijnbouw in Abruzzo met Trebbiano en Montepulciano d’Abruzzo tot de top van de Italiaanse wijnen te laten behoren. Hierbij wordt niet nagelaten de lokale wijnbouw cultuur en tradities te versterken. In zijn ‘filosofie’ zijn lokale druivenrassen een echte expressie van het lokale erfgoed en kunnen deze uitstekend internationaal gewaardeerd worden. Door de jaren heen hebben Gianni en Marina Cvetic – die tegenwoordig het wijnhuis leidt – ook internationale druivenrassen toegevoegd aan het portfolio, zoals Merlot, Cabernet Sauvignon en Chardonnay – onder het label Marina Cvetic – die al snel als nieuwe klassiekers werden beschouwd.

De eerste cruciale stap was het aankopen van percelen van wijngaarden van de beste gebieden in de regio. Na een aandachtige analyse van de klimaat micro-zones in Abruzzo en de identificatie ervan door Gianni Masciarelli, kocht hij de wijngaarden waarvan hij kennis had genomen (hoogte, klimaat, terroir) en die het karakter zouden versterken van de druivenplanten. Vandaag is Masciarelli het enige wijnhuis dat de volledige diversiteit van Abruzzo weet te omvatten in de wijngaarden en druivenrassen. Het klimaat van Abruzzo wordt bepaald door een verscheidenheid aan natuurlijke invloeden. In het binnenland van de provincie Chieti strekken heuvels zich uit tot de Adriatische zee en het Majella massief (tot 2.700m hoogte), dit heeft een grote invloed op het klimaat. In de zomer kan de temperatuur tot wel 15 graden variëren, waardoor het algemeen een stuk koeler is in vergelijking tot de rest van de provincie. De bodem kenmerkt zich  door een hoge kalksteen gehalte en de overvloedige beken zorgen voor talrijke verschillende micro-klimaten.

Onder de wijnen die geproduceerd worden in de regio, bevindt zich het ‘vlaggeschip’ van het Wijnhuis Masciarelli, de Villa Gemma Montepulciano d’Abruzzo DOC, de vrucht van een zorgvuldige selectie van Montepulciano druiven van één van de beste wijngaarden van Masciarelli in San Martino Sulla Marrucina – Cave, gevestigd op een zacht glooiende heuvel, gelegen op het zuidoosten (ongeveer 450m hoogte), die gedurende het gehele jaar een koele bries ontvangt uit de bergen aan de ene kant en van de zee aan de andere kant. De aanzienlijke temperatuurverschillen en de gemengde windstromingen van zee en uit de bergen zorgt voor aromatische en elegante toetsen in de wijn die uniek zijn voor de Abruzzo regio. Diep en complex, Villa Gemma rijpt en gist in grote houten vaten van Franse eik. Het hele ouderingsproces duurt vijf jaar. Het resultaat mag er ook zijn, een wijn met een uitstekend bewaarpotentieel, krachtig en elegant met veel concentratie en kleur, vol explosieve aroma’s en een indrukwekkende complexiteit.

Vlakbij, wordt een andere schat geboren : de gelimiteerde Marina Cvetic Cabernet Sauvignon IGT Colline Teatine, een mono-varietal wijn die gist in roestvrij stalen vaten en rijpt in Franse eiken vaten voor meer dan één jaar, gevolgd door een lange narijping in de fles. De wijn is genoemd naar de vrouw van Gianni Masciarelli, Marina Cvetic, het label is revolutionnair in een bepaald opzicht, omdat hij het heeft vernoemd naar een vrouw, wat zeer ongebruikelijk is, en in het bijzonder, omdat de naam niet ‘Italiaans klinkt’. Vandaag de dag is de Marina Cvetic-lijn  één van de meest representatieve productlijnen, die ten toon spreid wat de mogelijkheden zijn van de regio Abruzzo om internationaal  gerenommeerde wijnen te produceren.

70km verderop van het hoofdkwartier ligt Ofena, een zeer bergachtig gebied in de provincie l’Aquila (dichtbij de berg Gran Sasso), wordt een ander pareltje uit het portfolio van Masciarelli geproduceerd : Marina Cvetic Merlot. Ofena is een vlak stuk land op een hoogte van 500m boven zeeniveau met een hoog aantal zonuren. De wijngaard ligt op een losse bodem van alluviale terrassen met veel grind. Ondanks het bergachtige gebied kan het er zeer heet worden, wat Ofena de bijnaam heeft gegeven de ‘forno d’Abruzzo’ (de oven van Abruzzo). De dramatische temperatuurverschillen, de bijzondere samenstelling van de bodem en de hoogte van 530m boven zeeniveau zorgt voor een hoge kwaliteitsproductie van de Marina Cvetic Merlot, wild en intens rood fruit met een body vol energie.

In de provincie Pescara liggen de wijngaarden van Loreto Aprutino (Re Martello en Cocciapazza),  de wijnranken liggen hier op een prachtige heuvel, ongeveer 200m boven zeeniveau, op een klei- en leemgrond in een Mediterraans klimaat. Onmiskenbaar één van de beste terroirs van Abruzzo, hier verkrijgen de wijnen diepe aroma’s, tannines en complexiteit, zonder excessief rustiek te worden. De Gianni Masciarelli-lijn – Montepulciano, Trebbiano en Cerasuolo d’Abruzzo – worden hier gemaakt. Deze frisse, fruitige en elegante wijnen zijn ready-to-drink en zijn een expressie van de ziel van de wijnbouwers uit Abruzzo.

In het noordelijke gedeelte van Abruzzo ligt de provincie Teramo die bekend staat om de productie van Montepulciano en heeft vele interessante terroirs, zoals de bekende wijnstad Controguerra en de valleien rond Teramo. Vanaf de Gran Sasso dalen de heuvels neer richting de zee. De nabijheid van de zee (10 à 20km) zorgen over het algemeen voor warmere dagtemperaturen, de bodem is een mengsel van mergel en klei en vaak rood-kleurig.

Montepulciano wordt hierdoor verrijkt met vegetale toetsen van de ‘zee’ (varen, kruisbessen), sterke tannines en een ronde structuur. Marina Cvetic ISKRA DOCG Colline Teramane, zo heet de cru van Masciarelli die in Controguerra wordt geproduceerd : een gisting in roestvrij stalen vaten en rijping in Franse eiken vaten gedurende 18 maanden. De wijn is robuust, zacht en intens, met een sterke smaak van kersen, de vrouwelijke tegenhanger van de Villa Gemma, een meer sobere Montepulciano.