Maturiteitsinspectie in de regio Médoc

De zonnig dagen van de voorbije periode met koelere nachten waren erg gunstig voor de fenologische rijpheid. Bovendien heeft de regenval in de regio Médoc gezorgd voor nieuwe impulsen die zeker bij de jonge ranken erg welkom waren. Gelukkig gingen de eerder stormachtige regens ditmaal niet gepaard met hagel. Ook de voorspellingen voor de komende dagen zien er erg perfect uit, mooie zonnige dagen met temperaturen van rond de 30 graden, gepaard met koele nachten.

· De blanken vinden stilletjes hun weg naar de kelders

Terwijl de laatste Sauvignon Gris worden geoogst met een derde passage, blijven de andere witte druivensoorten genieten van de milde omstandigheden om een perfecte rijpheid te bereiken. Na een eerste sortering op Sémillon komen de druiven voor de witte wijnen, niet alleen in de Médoc, maar in ganse regio Bordeaux, in een stroomversnelling terecht.

· De evolutie van de rode moet versnellen …

Tientallen inspecties voor de rode wijnen tonen middelgrote bessen, behoorlijke suiker concentraties en een  juiste zuurgraad in dit stadium van volwassenheid, maar ook een duidelijke lagere aciditeit ten gevolge van de zonnige zomer.

Globaal vertoont de regio eind augustus nog steeds een watertekort van bijna 66% in vergelijking met het gemiddelde van de afgelopen 20 jaar. De neerslag van de voorbije week is goed voor het rijpingsproces van de druiven. De inspecties vertonen een groeiende maturiteit van de druivenpitten terwijl de schil steeds verfijnd en minder bitter wordt. De aangekondigde temperatuurverschillen tussen dag en nacht helpen ongetwijfeld om de fenologische maturiteit te verbeteren.