Mezcal ambassadeur David Trampe lanceert godendrank

Mexicaanse familiebedrijf Casa Cortes werkt samen met Rotterdamse bartender om deze droom te realiseren. De Rotterdamse bartender David Trampe raakte vijf jaar geleden tijdens een bezoek aan Mexico in de ban van mezcal. Mezcal is een Mexicaanse drank die net als tequila wordt gemaakt van de agaveplant. Tequila heeft inmiddels enorme bekendheid vergaard. Mezcal is voor velen echter nog een onbekende drank waar David graag verandering in brengt. Hij is een samenwerking aangegaan met de gepassioneerde familie Cortes, die al vijf generaties lang hun eigen mezcal produceert. Samen hebben ze een verfijnde mezcal ontwikkeld waarmee David aan Europa wil laten zien hoe een mezcal op traditionele wijze en met respect naar traditie en cultuur wordt gemaakt. Deze specifieke spirit, Agave de Cortes, Edition David Trampe, is verkrijgbaar bij geselecteerde bars in Nederland en wordt door David zelf gedistribueerd. Een zijdezachte godendrank die naast puur te drinken ook een uitmuntende spirit is voor delicate cocktails.

Het productieproces

Tequila wordt uitsluitend gemaakt van de gekweekte blauwe variant. Voor mezcal worden voornamelijk Espadin agaves gebruikt. Van beide is de productie regio gebonden, zoals ook bij champagne het geval is. Tequila mag in vijf Mexicaanse deelstaten geproduceerd worden, mezcal in acht. De verschillende agaves geven elke mezcal een geheel eigen smaak, zoals dat bij druiven en wijn ook gaat.

De harten van de agaves (de piña) worden gedurende 3 tot vijf dagen gegaard op stenen in een kuil met vuur en tijdens deze ‘slow cooking’ worden de aroma’s van de aarde en de rook opgenomen. Hierna worden de agaveharten traditioneel gemalen in een stenen molen die wordt voortbewogen door een paard of ezel. Het maalsel gaat met water in houten tonnen om te fermenteren. Dan volgt tweemaal distilleren, waarna een blanke mezcal ontstaat: de ‘joven’ (de jonge). Daarna kan de mezcal nog in een eiken- of bourbonvat rijpen tot een ‘reposado’ (na een jaar) of een ‘anejo’ (tot drie jaar).

Agave de Cortes, Edition David Trampe

Agave de Cortes, Edition David Trampe is zo bijzonder omdat de agave die voor deze spirit is gebruikt buitengewoon oud is. Een agave groeit normaalgesproken minimaal 7 jaar voordat deze gebruikt kan worden voor de productie van mezcal. Het agaveveld dat is gebruikt is voor deze mezcal is een ‘vergeten veld’ zonder onderhoud. Dit resulteerde in een extreem klein plantje dat heel haar leven heeft gevochten om boven het gras uit te komen. Deze Espadin agaves hebben een leeftijd bereikt van 14 jaar hetgeen resulteerde in een zeer complexe en zijdezachte smaak. Agave de Cortes, Edition David Trampe, is in een eenmalige zeer gelimiteerde oplage verkrijgbaar van slechts 1300 flessen.

“Naar ons eigen zeggen één van de beste Espadins ooit gemaakt”, aldus Trampe. “Alle 5 smaakelementen komen voorbij wanneer je deze mezcal drinkt. Je kunt duidelijk proeven dat de mensen die dit geproduceerd hebben en ermee werken passie hebben voor deze spirit. De bars waar dit geschonken wordt zijn dan ook de toppers in hun segment. Een ervaring om nooit meer te vergeten.”

De lancering vindt plaats in samenwerking met Right Spirits. Right Spirits is in Nederland de officiële importeur en distributeur van het portfolio van Casa Cortes. Dit portfolio bestaat uit de merken Agave de Cortes, Mezcal Nuestra Soledad en Mezcal El Jolgorio. De Nuestra Soledad, La Compania Ejutla is momenteel verkrijgbaar bij onder meer de Gall & Gall.

Cocktail Tommy de Oaxaca

Ingrediënten:  50 ml Agave de Cortes, Edition David Trampe,  25 ml Vers geperst limoensap, 12 ml Ananas marmelade, 3 dashes Grapefruitbitters,  1 snufje Zout

Methode:

Voeg alle ingrediënten toe aan een shaker. Vul deze volledig met ijs. Sluit de shaker en shake deze stevig voor 8-10 sec. Open de shaker en schenk alles in 1 keer uit in een groot whiskyglas.

Garnering:

Garneer met een schijfje gember, munttopje en een beetje kaneelschilfers. In Oaxaca, Matatlan zeggen ze dan ; Dixeebe!