Vinipax 2017/9 en slot – Madeira

Madeirawijnen zijn een verzameling van een aantal unieke historische en culturele facetten die op een onverwachte manier werden gemixt en het werk van meerdere generaties uitstralen.

Een geschiedenis en evolutie die meer dan 500 jaar teruggaat en derhalve terugblikt op een apart rijpingsproces dat ergens op een eiland in de Atlantische Oceaan plaatsvond. De opbrengst van ruim 500 ha wijngaarden die op een uitzonderlijke mooi eiland werden ingebed, een eiland met twee gezichten dat aan de noordkant woeste bergwanden en een wilde zee achterhoudt. Madeirawijnen bieden een indrukwekkend kleurpalet van leuk amber tot schitterend goud, bezitten een uitbundig en harmonieus smaakpalet: caramel, curry, gedroogd fruit, cinnamon, vijgen en unieke aroma’s waardoor de wijnen op elk moment van de dag kunnen worden geconsumeerd.

Madeirawijnen horen overal thuis, ze sierden en sieren de tafels van alle Europese koninklijke en presidentiële hoven, vierden de onafhankelijkheid van de States, zijn  geliefd bij kunstenaars en dichters, maar bekoren evenzeer de modale consument, kortom blijven de Madeirawijnen de toekomst begeesteren.

Deze wijnen, figuurlijk zo oud als het eiland zelf, kunnen meer dan 100 jaar worden bewaard, zonder enig aromaverlies met behoud van alle karakteristieke eigenschappen. De basisdruiven zijn Sercial, Verdelho; Boal, Malvaste en Tinta Negra, maar de sappen van meerdere rassen kunnen eveneens worden samengevoegd. De wijn wordt versterkt met alcohol om nadien te ouderen, hetzij in eiken vaten hetzij op fles, maar wel onder standvastige temperatuur met trage oxydatie waardoor complexe en intense aroma’s  ontstaan. Het einderesultaat is een unieke wijn tussen 17 en 22% alc. vol.

Dry Madeira is een perfect aperitief, Medium dry een compagnon bij soepen, terwijl kaasschotels eerder vragen om een Medium sweet dry, terwijl desserts, zoetigheden en chocolade de Sweet Madeira als uitmuntende compagnon aanzien.

Op de proeftafel:

J Ferria & Filhos: leuke droge Madeira, 5 jaar gerijpt met intense en aangename aroma’s

Pereira di Oliveira: medium dry met fijne toetsen en delicate fruitige accenten, 5 jaar gerijpt

Caf: ondanks het feit dat deze wijn slechts 3 jaar rijpte is het een medium sweet wijn met aangename aroma’s, eerder zoet, en een hartenbeker van de dames

H.M. Borges: eveneens een mediumsweet, met iets diepere toetsen en aangename afdronk, rijpte 5 jaar en is eerder een equivalent voor mannen.

Justino’s; sweet Madeira met 5 jaar rijping. Ideaal bij chocoade en zoetigheden, hoewel hij zich eveneens laat paaien als gezelschap bij een sterke en dampende koffie.