Voor de viering van de twintigste verjaardag van zijn erkenning combineert de benaming “Minervois-La Livinière”, kunst en erfgoed door vier kunstenaars uit te nodigen om vier erfgoedlocaties te veroveren om in situ werken te creëren. Met als hoogtepunt, de verlichting van het belfort-embleem van La Livinière en als gaststerren, de wijnmakers en hun wijnen.
Erkend als Premier Cru in de Languedoc in 1999, blaast de gemeentelijke benaming “rode wijnen Minervois-La-Livinière” op 21 maart 2019 twintig kaarsen uit met een symbolische “verlichting” van het belfort van de kerk van Livinière. Dit embleem van de appellatie waarvan het silhouet boven de benaming op het etiket staat, wordt benadrukt door beeldend lichtkunstenaar Eric Michel in de context van het regionale programma van hedendaagse kunst IN SITU 2019, een zomerevenement van de regio Occitanie (voorheen departementen Languedoc en Roussillon) waarvan het secretariaat wordt verzorgd door Marie-Caroline Allaire-Matte.
De chromatische dia’s van Eric Michel
Het werk ‘clocher du lumière’ gekozen om het jubileum te vieren onthult elke tien minuten, een langzame opeenvolging van bi-chroom heldere of monochrome schilderijen, geprojecteerd op de toren van het dorp. Dit van 21 maart tot 15 november, elke dag van valavond tot middernacht en is ahw het vervolg van Eric Michels “Château de lumière”, geprojecteerd op het kasteel van Foix in Ariège als onderdeel van IN SITU 2018.
“Het belfort van La Livinière verandert in een lichtsignaal dat van veraf zichtbaar is in het nachtlandschap, legt Marie-Caroline Allaire-Matte uit. Een gesublimeerde nacht voor de ontwikkeling van de wijngaard van Livinière, vanwege de kwaliteit van de interventie van de wijnbouwers die op hun domein een parcellaire van wijnstokken behouden. ”
Artistieke happening van juni tot september
Om dit jubileumjaar extra te markeren, beslisten de wijnbouwers ook andere kunstenaars en andere erfgoederen gelegen in het hart van de wijngaard, in het ruwe wilde landschap met struikgewas en olijfbomen te integreren. Van 21 juni tot eind september verwelkomen drie andere emblematische locaties en benamingen, een dialoog tussen architectuur en hedendaagse kunst:
– De kapel van Onze Lieve Vrouw van Centeilles in Siran is gastheer van een creatie uit de Rosae Plasticae reeks van kunstenares Marie-Hélène Richard, het wordt een kring van kleine rozen gemaakt van plasticzakken die als een zwerm bijen rond de heilige plaats zoemen.
– De molen Felines Minervois dient als showcase voor het werk van kunstenaar Aude Franjou die beeldhouwt met vlas en hennep, alle knobbeltjes en uithollingen worden opgevuld waardoor het monument een unieke uitstraling meekrijgt. .
– De Saint-Germain-kerk in Cesseras wordt het decor voor beeldend kunstenaar Matthieu Husser die met figuurlijk gezichtsbedrog taal en versprekingen een nieuw leven geeft.
Vier avonden wijnbouwers voor het grote publiek
“Zeer gehecht aan hun natuurlijk gebouwd erfgoed delen de wijnmakers met de kunstenaars een gemeenschappelijke waarde van creatie, omdat ook zij kunstenaars zijn die het landschap vormen. Ze willen tijdens deze artistieke reis vier keer benadrukken dat ze wijnbereidingsactiviteiten in het geheel integreren” legt communicatiemedewerker Virginie Gouxette-Blasco uit.
Vier eno-gastronomische avonden telkens met 4 à 5 wijnmakers presenteren hun wijnen te midden de kunstwerken in situ: 21 juni nabij de Saint-Germainkerk (in aanwezigheid van de kunstenaar Matthieu Husser), op 24 juli aan de molen Felines Minervois (in aanwezigheid van de kunstenaar Aude Franjou), op 7 augustus op het overdekte marktplein van La Livinière (in aanwezigheid van de kunstenaar Eric Michel) en op 30 augustus in de kapel Notre Dame van Centeilles (in aanwezigheid van de kunstenaar Marie-Hélène Richard).
“In deze regio waar de wijnstok sedert eeuwen present is, is de wijn een sterk cultureel element. De associatie met andere erfgoedelementen is dan ook logisch in dit vierdelig programma “, Marie-Caroline Allaire-Matte.