De terroirs van dit nog jonge wijnhuis werden in 2002 aangekocht doir Alexandru Luchianov die de exploitatie in 2003 opstartte en het wijnhuis zijn naam meegaf. Na een avontuurlijk leven besliste deze van opleiding wiskundige om terug te keren naar zijn roots. Een overstap van een professionele skydiver en scuba diver, vaardigheden die hij zich in het Caraibisch gebied eigen had gemaakt. Hij werd op korte termijn een passionele en fanatieke wijnbouwer, een op het eerste zicht minder avontuurlijke job, hoewel ook de wijnbouwers met de onberekenbaarheden van de natuur rekening moete houden.
In 2006 besliste zijn broer Igor die eveneens 13 avontuurlijke levensjaren achter de rug had om mee in het wijnavontuur te stappen. De eerste oogst kaapte tijdens een nationale concours een gouden medaille weg, een aansporing voor de broers om verder te investeren in het Et Cetera avontuur. In hun wijnkelder gebouwd in 2009 combineren ze moderne technieken met eeuwenoude methodes zoals rijpen op wijnmoer en rijping in eiken vaten.
De terroirs in de nabijheid van de Liman en Dnjestrivier en de Zwarte zee genieten van een diepe vruchtbare ondergrond terwijl de goed gedraineerde percelen ook genieten van warmere periodes gekoppeld aan koelere en vochtige nachten. Handgeplukte druiven met voldoende frisheid bieden garanties op het vlak van aroma, kleur, zuurtegraad en tannine. Om hun wijnen een gans apart cachet mee te geen durven ze zelfs fermentaties van rode wijnen in inox aan, terwijl de witte wijnen dan weer in houten vaten worden gefermenteerd.
Het domein beschikt over 16.9 ha, 4000 tot 6000 planten/ha. Voor de witte wijnen doen ze een beroep op de Sauvignon blanc, 1.5 ha, Chardonnay 1 ha en Viognier, 1 ha. Voor de rode en handgeplukte rode wijnen zijn dit Merlot 3 ha, Cabernet Franc1.4 ha, Feteasca Neagra 4.5 ha, Saperavi 1ha, Camerena 2.4 Ha en Cabernet Sauvignon 3.6 ha. Er is ook een uitbreiding met 2ha voorzien waarbij uitsluitend lokale rassen worden aangeplant. In een volgende fase willen ze 10 ha aan hun domein toevoegen, waarbij klassieke rassen zoals Chardonnay worden voorzien zodat ook de productie van witte wijnen kan worden verruimd. Ruim 70% van hun productie is voor de export bestemd met China als belangrijkste partner. De geplande uitbreiding moet vooral de export van kwalitatieve wijnen naar Westerse landen en Amerika mogelijk maken.
Op de proeftafel:
El Cetera spumante:
Benadert in groet mate de Italiaanse spumante met ragfijne leuke, kleine bubbels. Mooi sprankelend en aangenaam fris
Aeroplane Affinete 2018
Een assemblage van Viognier en Chardonnay. Heldere lichte kleur met aroma’s van witte bloemen. Ook in de mond mooi fruitig met lichte dominantie van de Viognier.
Cuvée blanc 2017
14% alc vol, barrels fermented!
Stevige witte wijn waarbij de Sauvignon in de assemblage de boventoon voert. Met een beperkte productie van 3000 flessen wil men deze kwalitatieve wijn ook op Europese markten promoten.
Mooi frisse en aangename wijn met leuke aroma’s in neus en mond.
Aeroplane cabernet 2017:
Mooie kleur met stevige aanzet en geurige aroma’s, evenwichtige tannines en hints van kreupelhout en tabak zorgen voor een mooie lange afdronk. Subtiele toetsen van cacao.
Merlot 2015
Assemblage van Cabernet Sauvignon, Merlot en Saperavi, 14,5 % alc vol en barrell aged, die na fermentatie minstens 18 maand rijpt op eiken vaten.
In het glas een stevige donkerrode kleur en behoorlijk plakkerig; In de neus aangename aroma’s van rijp rood fruit, met forse aanzet in de mond met gezellige toetsen en subtiele hints van cacao en tabak, evenwichtige tannines die uitvloeien in een lange aangename afdronk.