Wie wordt ‘viskok’ van het jaar 2020?

Nationale Horecawedstrijd met wijting. Welke professionele kok heeft het lekkerste en origineelste gerecht met wijting, de Vis van het Jaar 2019, op zijn kaart staan? We komen het te weten op maandag 18 november in de demonstratiekeuken van Horeca Expo in Gent. Vijf finalisten nemen het live tegen elkaar op vanaf 15 u.

Wijting, Vis van het Jaar 2019

VLAM koos samen met de Vlaamse visserijsector voor wijting als Vis van het Jaar 2019. Wijting is weinig bekend. Hij wordt het ganse jaar op regelmatige basis aangevoerd als bijvangst van tong en pladijs. Wijting is een lekker en goedkoop alternatief voor kabeljauw. Het visvlees van wijting is mager en zeer licht verteerbaar, maar bevat wel graatjes. In Frankrijk is wijting een klassieker op de menukaart. . Aan onze kust en op kermissen is gezouten en gedroogde wijting (‘bolling’) een attractie. Wijting wordt vaak in beslag gefrituurd (als ‘lekkerbekje’, ‘kibbeling’ en ‘fish and chips’) of gepaneerd geserveerd. Er zijn echter ook heel wat andere bereidingen mogelijk, bijvoorbeeld een bouillabaise, pekelen of bakken (in de oven).

De vakjury, samengesteld uit vertegenwoordigers van de belangrijkste restaurateursverenigingen en voorgezeten door NorthSeaChef Filip Claeys, maakte een voorselectie uit de ingestuurde recepten. Vijf finalisten werden geselecteerd en zullen op 18 november live in de demonstratiekeuken van Horeca Expo naar de titel van ‘Viskok van het Jaar 2020’ dingen.

Finalisten: Jan Audenaert, d’Oude Pastorie in Lochristi – Nick Coppens, Chef Terroir in Gavere – Louis Vermassen, Mbistro NWPT in Nieuwpoort – Martijn Gelaude, Maste in Gent – Jeffrey Vermassen, Sir Kwinten in Lennik.

De winnaars van de vorige edities: Viskok 2019 Michael Vanderhaeghen, Hostellerie Saint Nicolas in Elverdinge – Viskok 2018 Stijn Devreese, restaurant Benoit en Bernard Dewitte in Ouwegem – Viskok 2017 Sam Van Houcke, restaurant Onder de Toren in Hansbeke – Viskok 2016 Rob Stevens, D’Oude Pastorie in Lochristi – Viskok 2015 Jonathan Oliver, restaurant De Jonkman in Brugge

De wedstrijdfinale ‘Viskok van het Jaar 2020’ vindt plaats tijdens de vakbeurs Horeca Expo op Flanders Expo in Gent, meer bepaald in de demonstratiekeuken aan de ingang van hall 8. De finalisten gaan aan het werk vanaf 15u.