Moldavische wijnen

Wijnbouw is sinds eeuwen een van de belangrijkste bezigheden van de bevolking van het huidige Moldavië. Vast staat alleszins dat hier in de 12e eeuw door de monniken van Kiev Pechersk Lavra wijngaarden werden aangeplant.

Monniken begrepen indertijd beter dan wie ook, de aardse eigenaardigheden van de terroirs en hun ondergrond. Zij kozen de meest ecologisch en vruchtbaarste plaatsen. In die tijd werden er ook “Vitis Teutonica” geteeld, die wordt beschouwd als een eerste soort druiven over de hele wereld.

Aan het begin van de 19e eeuw werden er in de regio ook wijngaarden gevonden die tot het Turkse regime behoorden. Later nodigde keizer Alexander I maar liefst 15 Franse families uit in het dorp Shabo, in de regio Odessa, om hun ervaringen te delen ten einde het wijnbouwbedrijf aanzienlijk te verbeteren. Een van deze immigranten was Louis-Vincent Tardent – een botanicus van Zwitserse afkomst. Hij was het die de wijnbouwcultuur nieuw leven inblies en de leider van de eerste groep immigranten. Louis-Vincent Tardent en Alexander Poesjkin kenden elkaar trouwens. Onder de indruk van Louis’ wijnstok en benadering van de wijncultuur schreef A. Poesjkin in 1824 trouwens het gedicht “Druiven”.

In de 60-er jaren van de 19e eeuw was de bevolking van Shabo fors aangegroeid en de wijnbouw sterk verspreid op het Besarabisch grondgebied, vooral in de Purcari zones. Purcari, Akkerman, Soldanesti staan trouwens bekend om hun grote diversiteit aan flora en fauna. Tegenwoordig vinden we in Shabo het enige Ecologische Moldavische Museum (Stefan-Voda district).

De evolutie en verbeteringen in alle Moldavische regio’s kenden de voorbije decennia een forse ontwikkeling met een opmerkelijk verbetering van de kwaliteit van nagenoeg alle aangeboden wijnen.

In enkele aansluitende bijdragen lichten we een topje van de sluier van het aanbod van Moldavische wijnen en hun typische kenmerken.

Asconi

Sinds de oprichting van deze familiale wijnkelder in 1994 die meer dan 550 ha wijngaarden uitbaat, wordt getracht om de meest kwalitatieve wijnen te produceren.

De wijngaarden liggen in de nabijheid van de kelder zodat de oogst binnen een aanvaardbare tijdspanne kan worden verwerkt. De versheid van de druiven komt de kwaliteit van de wijn ten goede. De wijnen krijgen de AOP-benaming Codru mee die steunt op factoren als terroir, klimaat, tradities en regionale rassen.

De productie omvat witte, rosé en rode wijnen maar evenzeer fortified wijnen en ijswijn. Het assortiment steunt o.m. op Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Feteasca Neagra, Saperavi, Muscat Ottonel en andere variëteiten.

Voor de productie van kwaliteitswijnen maakt Asconi gebruik van een high-tech infrastructuur waarin de traditionele wijnproductie perfect wordt geïntegreerd.

Op de proeftafel : Cabernet Sauvignon 2016

In het glas een diepe robijnrode wijn met mooie aroma’s in Franse stijl, gemaakt van druiven uit de omgeving van Geamana, dorpje in centraal Moldavië. In de mond een leuke aanzet met rijke fruitige en goed uitgebalanceerde toetsen met subtiele tannines en subtiele hints van hout. Delicate accenten van pure chocolade en rijpe kersen zorgen voor een gezellige afdronk.

Op de proeftafel : Merlot 2016

Stevige robijnrode kleur. Druiven zijn eveneens afkomstig van wijngaarden in de buurt van Geamana. In de neus aangename aroma’s die voornamelijk door bramen en viooltjes worden gedragen. In de mond een ronde en milde fruitmassa met hints van jam van rood fruit en rijpe kersen. Elegante afdronk.