Restaurant Alain Bianchin – Overijse

Na een geslaagd parcours met eerste culinaire successen in zowel Chalet de la Forêt als Villa Lorraine, opende Alain Bianchin net 4 jaar geleden zijn eigen restaurant. Sindsdien heeft de zaak verschillende watertjes doorzwommen, maar niet zonder steeds meer vaste klanten binnen te krijgen. Nu alles stabiel is verleidt het restaurant zowel veeleisende als gastronomische genieters. De chef is meer en meer in de zaal aanwezig om de maaltijd af te sluiten of om ervaringen te delen en uit te wisselen met zijn gasten, waarbij hij hen meeneemt naar nieuwe horizonten van ontdekkingen en genoegens aan tafel. Dit alles in een prachtig, opnieuw uitgedacht kader.

Op 11 februari 2015 opende Alain Bianchin zijn gelijknamige zaak aan de rand van het Zoniënwoud, op de grens van de gemeenten Overijse en Oudergem. Een opening als bekroning van een reeds rijke carrière. Na in mooie etablissementen zoals het Hilton en Barbizon te hebben gewerkt, assisteerde hij Pascal Devalkeneer bij de opening van Chalet de la Forêt, en zorgde hij samen met hem bijna 13 jaar lang voor de sterren. Daarna volgde een drie jaar durende opdracht in Villa Lorraine waar hij de verloren ster herwon alvorens zijn eigen zaak te openen op het “Horeca”-eiland Notre-Dame-au-Bois, in het hart van een gevarieerd aanbod aan cafés, tavernes en brasseries voor alle smaken.

De chef-kok wilde een verzorgd, helder en aangenaam nieuw kader. Daarom werd het verrijkt met een zeer geliefd eiland waar men kan eten met uitzicht op de keuken. De belangrijkste zaal kan een 20-tal gasten aan, en er kunnen er tien worden toegevoegd die het voorrecht hebben om de “bovenste” kamer te bezetten voor een meer intieme vergadering of diner met uitzicht op de tuin. Dit alles in een slimme mix van grijze tinten, soms licht, soms donkerder. Vanuit zijn halfopen keuken stuurt de chef gerechten die ook door zijn parcours zijn gemarkeerd. In eerste instantie waren ze beïnvloed door zijn collega’s, maar nu hebben ze een sterke identiteit en creativiteit laten zien die wordt gekenmerkt door dagelijkse leveringen.

De creativiteit en inventiviteit zijn de belangrijkste troeven van de chef die steunen op een absolute passie. Een passie die de chef overdraagt op zijn team dat hij dag na dag stimuleert, stuurt en soms op kleine details bijstuurt. De chef weet immers van waar hij komt en wil zijn kennis en ervaring overdagen op de jeugd, hierdoor ontstaan nieuwe creaties, verfijnde sauzen en presentaties. Dit alles resulteert in prachtige decoratieve creaties die wonderwel kaderen in de leuke en gezellige setting. Deze inspanning wisten ook de genomineerde gidsen te bekoren wat hem een 16.5/20 van GaultMillau en één Michelinster opleverde.

In de zaal zorgt, na een logische reeks van eerste tests, een goed geoliede brigade voor de service. De sommelier introduceert graag originele combinaties zonder dat ze storend zijn, thij dirigeert samen met de chef de rest van het team dat ondanks een jeugdig enthousiasme, in volkomen harmonie met de keuken, de gerechten serveert.

Bij onze proeverij genoten we van een leuk assortiment introducties met o.m. een mousse van geitenkaas, leuke zilte maatjescreatie en een espuma van parmezaan verrijkt met rode biet. De filet van roodbaars met heerlijk krokant korstje, enkele knapperige groentjes en mooie mousse kreeg het gezelschap van een succulent sausje op basis van saffraan, super lekker en delicaat! Een geurige kreeftenroom werd verrijkt met sedimenten van courgettes waardoor en de smeuïgheid en het verfrissend karakter aanzienlijk werden verruimd.

Het hoofdgerecht werd een sublieme creatie van eend, leuk rosé gehouden, rustend op een zeer fijne wortelpuree. De hints van rabarber zorgden voor verrassend subtiele frisse toetsen die het gerecht tot een absolute zomerhit stuwden. Afronden doet Alain Bianchin steevast met een assortiment heerlijke dessertjes, creaties volgens de inspiratie van het moment, die beslist een overtuigend slotakkoord vormen.

Tot het begeleidend wijnassortiment behoorden o.m. een Tokay Furmint 2017, een Obuscule 2016 van Les Cortis en een Bikaver Superior 2013 Simon, assortiment dat feilloos kadert in de originele combinaties van de sommelier, maar vooral voor en perfecte pairing zorgt met de creaties van Alain Bianchin.

Hoe dan ook, het belangrijkste is, om de chef-kok te citeren, “dat iedereen het plezier en de emoties kan ervaren die ik graag met mijn gasten wil delen”. Een adres om te bezoeken of om opnieuw te bezoeken … Een absolute aanrader!

Restaurant Alain Bianchin – 663 Brusselsesteenweg – 3090 Jezus-Eik/Overijse

Tél : +32 2 657 67 88 – www.alainbianchin.be

Gesloten op zaterdagmiddag – zondag – maandag

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  5 minutes

chef benadert de perfectie

sfeervol en elegant kader

uniek eiland met zicht op de keuken

decoratieve presentatie boordevol lekkere smaakassociaties

originele wijncombinaties

Aanrader

Michelin:       1 ster

Franse moderne en elegante keuken

verzorgd restaurant

aanbod maakt kiezen moeilijk

harmonie met klassieke finesse en moderne smaakcontrasten

GaultMillau:  16.5/20

briljante chef

gedurfde creaties

aparte combinaties

decoratieve interpretaties

Delta:             2 mutsen

hedendaags kader en elegant decor

fijne bereidingen

onberispelijke bediening

uitstekend uitgebalanceerde wijnkaart