Tussen eeuwenoude traditie en sprankelende moderniteit
Hoewel ‘Crémant de Bordeaux’ een van de recentste herkomstbenamingen in Bordeaux is (1990), is de productie van schuimwijn in Bordeaux een eeuwenoude traditie. Dit vloeibare goud wordt in het hele wijngebied gemaakt en was nooit zo populair als de laatste jaren. Aperitief met vrienden, etentjes met familie, verjaardagsfeesten, valentijn diners, kerstmalen en eindejaarsfeesten… Wil je creatief uit de hoek komen, dan is een Crémant de Bordeaux met zijn frisse toetsen en delicate bubbels een ideale en eenvoudige keuze voor feestelijke gelegenheden.
De AOC ‘Crémant Blanc de Bordeaux’
Fijne bubbels met aroma’s van citrusfruit en witte bloemen.
Druivenrassen : De witte crémants mogen gemaakt worden met alle druivensoorten uit Bordeaux, zowel de witte als de blauwe. • Belangrijkste rode druivenrassen: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carmenère, Malbec, Merlot en Petit Verdot – • Belangrijkste witte druivenrassen: Muscadelle, Sémillon en Sauvignon – • Bijkomende druivenrassen: Colombard, Merlot Blanc en Ugni Blanc
Om van te genieten…
- Aroma’s: citroen, hazelnoot, witte bloemen zoals acacia, toetsen van boter en geroosterd brood. – • Rijping: 1 – 2 jaar – • Serveertemperatuur: 7 – 11°C
… bij de aperitief, tapas, voorgerechten op basis van zeevruchten, hoofdgerechten met wit vlees of nagerechten met rode vruchten.
De Crémant Blanc de Bordeaux is goed voor : • 69% van de schuimwijnproductie in Bordeaux – • 214 wijnbouwers – • 563 hectare (+236% in 10 jaar) – • 39.000 hectoliter in 2019, of het equivalent van 5,2 miljoen flessen (+268% in 10 jaar)
De AOC ‘Crémant Rosé de Bordeaux’
Levendige belletjes met toetsen van rood fruit
Druivenrassen: De rosé crémants worden gemaakt van blauwe druivenrassen uit Bordeaux: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carmenère, Malbec, Merlot en Petit Verdot.
Om van te genieten …
- Aroma’s: aalbes, aardbei en framboos – • Rijping: 1 – 2 jaar – • Serveertemperatuur: 7- 11°C
… bij de aperitief, schaaldieren, zalm, kaas of nagerechten met rode vruchten of chocolade.
De Rosé Crémant de Bordeaux is goed voor : • 31% van de schuimwijnproductie in Bordeaux – • 100 wijnbouwers – • 255 hectare (+413% in 10 jaar) – • 17.300 hectoliter in 2019, of het equivalent van 2,3 miljoen flessen (+466% in 10 jaar)
Geëngageerd
Meer dan 65% van de wijngaardoppervlakte in Bordeaux werd in 2019 gecertificeerd door een milieu-initiatief als Agriculture Biologique, Haute Valeur Environnementale of Terra Vitis.
Zonder toegevoegde zwavel : Een wijn waaraan geen zwavel of sulfieten toegevoegd zijn (door de gisting ontstaan er op natuurlijke wijze zwavelhoudende bestanddelen in de wijn).
Vegan : De vegan wijn heeft een 100% plantaardige samenstelling. De producten die gebruikt worden om de wijn te filteren, zijn vaak van dierlijke oorsprong (bv. eiwit en vislijm). Voor een vegan wijn is het noodzakelijk om plantaardige lijm (op basis van erwten, tarwe, aardappel…) of helemaal geen lijm te gebruiken.
Als cocktail : In combinatie met vruchtensap of sterkedrank wisten de mousserende wijnen uit Bordeaux de creativiteit van mixologen te stimuleren.
Met jaartal : Sinds 1800 beheersen bepaalde avant-gardistische wijnhuizen in Bordeaux de kunst van de moussering (of ‘bubbelvorming’). Als eerbewijs aan hun voorouders houden ze deze traditie levendig door bijzondere cuvées te maken.
Gedragen door jong talent
De jonge generatie wijnbouwers in Bordeaux, die vaak een familietraditie overerven, zet de schuimwijnproductie voort en vindt de crémants uit Bordeaux zelfs opnieuw uit door ze een moderne, feestelijke en toegankelijke toets te geven.
Groot formaat : Een magnumfles Crémant de Bordeaux zal je feestelijke gelegenheid nog grootser maken.
Blanc de blancs : Witte Crémant de Bordeaux die uitsluitend gemaakt is van witte druiven.
Blanc de noirs : Witte Crémant de Bordeaux die uitsluitend gemaakt is van blauwe druivensoorten met wit sap.
De mousserende wijnen uit Bordeaux: cuvées met vele facetten
Er was eens … De kalkhoudende kleihellingen langs de oevers van de Garonne en de Dordogne werden snel door mensen bebouwd. In een eerste fase maakten ze er schuilplaatsen, daarna wonnen ze er natuursteen, dat vanaf de 18e eeuw het basismateriaal werd voor woningen in de Gironde en de stad Bordeaux. In de ondergrondse galerijen was de vochtigheidsgraad hoog, terwijl de temperatuurschommelingen heel beperkt waren (gemiddeld 3°C op jaarbasis). Geleidelijk aan werd daar vanaf de 19e eeuw de techniek voor de moussering ontwikkeld op basiswijn om er witte of rosé schuimwijn van te maken. De AOC ‘Bordeaux mousseux’ werd in maart 1943 bij decreet erkend. Op basis van deze productie van mousserende wijnen, en door veel strengere productieregels vast te leggen, vroegen en verkregen de wijnproducenten bij decreet van 3 april 1990 de erkenning van de gecontroleerde herkomstbenaming ‘Crémant de Bordeaux’. (uittreksel bestek van de AOC Crémant de Bordeaux)
Fabricagegeheim
Specifieke werkmethoden in de wijngaard, een uitsluitend handmatige druivenoogst, een technische extractie van het druivensap, een eerste gisting in vaten, een tweede gisting in de fles… het zijn allemaal essentiële onderdelen van de vereiste knowhow om een Crémant de Bordeaux te maken.
Een traditionele methode : • De gebruikte druiven voor de crémants worden meestal half augustus of begin september geoogst. – • De druiven worden uitsluitend met de hand geplukt. – • Een eerste alcoholische gisting gebeurt op vaten. – • Blending en toevoeging van de zogenaamde ‘liqueur de tirage’ (letterlijk: bottellikeur). – • Botteling voor de moussering, de fase waarin de bubbels worden gevormd om een schuimwijn te krijgen. – • Een tweede gisting wordt in gang gezet met een bottellikeur die suiker en gist bevat om in de fles een overdruk van koolzuurgas te creëren. – • Daarna wordt de wijn minstens 9 à 12 maanden bewaard op latten. – • Rijping van 36 tot 84 maanden op de wijnmoer in de kelder. – • Dagelijks draaien: de flessen worden gekanteld en licht gedraaid om het gistbezinksel naar de hals van de fles te laten zakken, waar het zal worden verwijderd. – • De fles wordt afgesloten met een kurken stop.
Het technische proces van een schuimwijn is verbazingwekkend met drie gistingen en het bewerken van de expressie van de wijn na drie jaar rijping.