Legaris Moradillo de Roa 2016, beste Spaanse rode 2020

EEN VAN DE 30 BESTE WIJNEN TER WERELD

Het is het tweede jaar op rij dat de jury van deze wedstrijd de trofee uitreikt aan een wijn van dit kwaliteitsniveau uit de Ribera del Duero na het blind proeven van duizenden wijnen. Deze trofee wordt toegevoegd aan vele andere aanbevelingen zoals een Master Medal in The Drinks Business Autumn Tasting, 95 punten van Tim Atkin MW, 94 punten van Wine Spectator en Decanter, 93 punten van James Suckling, naast nog veel meer.

Moradillo de Roa 2016 van het wijnhuis Legaris (DO. Ribera del Duero) is door de International Wine Challenge uitgeroepen tot de Beste Spaanse Rode en een van de dertig beste wijnen ter wereld. Dit is een van de meest invloedrijke wijncompetities ter wereld, en het wordt beschouwd als een van de meest onpartijdige, omdat alle wijnen blind worden geproefd, met 1000-en wijn-inzendingen uit de vijf continenten. Het is de tweede keer dat de onderscheiding van Beste Spaanse Rood wordt toegekend aan Legaris, aangezien deze prijs vorig jaar werd gewonnen met Alcubilla de Avellaneda 2015.

Beide rode wijnen maken deel uit van de Vinos de Pueblo (Village Wines) collectie van de Legaris wijnmakerij in Valladolid – die momenteel bestaat uit drie enkele c├ępagewijnen, die kunnen worden aangevuld met andere wijnen uit meer plaatsen in de regio – waardoor de beslissing van de wijnmakerij om het unieke karakter, de rijkdom en de diversiteit van deze kleine dorpjes van de Ribera del Duero in elk jaargetijde tot uitdrukking te brengen, wordt gevalideerd. Alle wijnen op basis van de Tinto Fino, worden geteeld in verschillende gebieden met een unieke omgeving, bodems en microklimaten die heel andere wijnen voortbrengen. De rust, de sfeer en de manier waarop de inwoners de teelt beleven, worden weerspiegeld in elk van de wijnen.

Naast Moradillo de Roa (Burgos) bestaat de Vinos de Pueblo 2016 collectie uit Alcubilla de Avellaneda (Soria) en La Aguilera (Burgos), een nieuwe toevoeging dit jaar. Dankzij het bijzondere karakter van de geselecteerde druiven bieden de Vinos de Pueblo van Legaris een duidelijke uitdrukking van het landschap van hun plaats van herkomst.

Hoewel de hele collectie een warm onthaal heeft gekregen en alle wijnen belangstelling wekken, is deze vintage van Moradillo de Roa de meest gewaardeerde tot nu toe door ‘s werelds grootste wijncritici. In feite heeft deze Ribera niets anders gedaan dan prijzen en aanbevelingen verzamelen sinds de lancering: een Master Medal in The Drinks Business Autumn Tasting, 95 punten van Tim Atkin MW, 94 punten van Wine Spectator en 94 punten van Decanter ook, 93 punten van James Suckling, naast nog veel meer.

Moradillo de Roa 2016

De meest extreme van de Ribera del Duero.

Deze versie van Tinto Fino, die groeit in een wijngaard op een heidegebied op 973 meter hoogte in Moradillo de Roa, op de zuidelijke grens van de provincie Burgos, toont het extreme karakter dat wordt bereikt op de grens van de rijping. Een zeer authentieke Ribera del Duero, een geconcentreerde wijn, gekenmerkt door een extreem koud klimaat en een met kiezelstenen bezaaid terrein. Het wijnjaar 2016 onderscheidt zich door een milde winter, een zeer regenachtige lente met lage temperaturen en een warme, droge zomer die zich tot ver in september uitstrekte.

Dit is een zeer dichte, ondoorzichtige wijn, met de kleur van rijpe kersen. In de neus verschijnen tonen van zoethout, cacao, mineralen, bramen en andere rijpe zwarte vruchten. In de mond een krachtige intense aanzet, mooi fruitig met zeer levendige tannines die kenmerkend zijn voor de grindgronden in de wijngaard en aangenaam lange afdronk.

Bodegas Legaris

Legaris is een van de toonaangevende wijnhuizen in de D.O. Ribera del Duero. Het is een innovatieve wijnmakerij en heeft twee decennia lang verschillende wijnen gemaakt die de verschillende oorsprong en het unieke karakter van deze regio tot uitdrukking brengen. Het domein omvat momenteel 105 hectare eigen wijngaarden. De wijnmakerij is ontworpen door de architect Domingo Triay, met respect voor alle fasen van het wijnbereidingsproces, waarbij alles tot in het kleinste detail wordt verzorgd, met de verdere ontwikkeling van het wijntoerisme in het achterhoofd.