Musea die je iet mag missen …

als je Midden-Amerika en de Dominicaanse Republiek bezoekt

Midden-Amerika staat synoniem voor prachtige stranden, rijke natuur, een veelbewogen geschiedenis en een rijk cultuuraanbod. Onder laatstgenoemde vele musea waaronder enkele paradepaardjes die je tijdens je vakantie niet wilt missen, zoals het Abreu Museum in de Dominicaanse Republiek, het Nationaal Museum van Costa Rica, het Biomuseum in Panama, of het Museum voor Beeldhouwkunst en Archeologisch Park van Copán Ruinas in Honduras. www.visitcentroamerica.com/

Het Biomuseum, een spectaculair ontwerp van Frank Gehry in Panama

Gelegen aan de ingang van het Panamakanaal, is het Biomuseum het eerste gebouw in Latijns-Amerika ontworpen door de beroemde architect Frank Gehry. Het ligt aan aan de spectaculaire Causeway van Amador (La Calzada De Amador), op minder dan vijf minuten van de oude binnenstad, Cerro Ancón en de Brug van de Amerika’s. De permanente tentoonstelling presenteert op een nieuwe manier hoe Panama, door Noord- en Zuid-Amerika met elkaar te verbinden, de wereld en de biodiversiteit van vandaag veranderde. Verdeeld over acht galerijen wordt belicht hoe de opkomst van Panama de wereld 3 miljoen jaar geleden veranderde. Deze galerijen zijn ontworpen door de beroemde Bruce Mau, oprichter van het Massive Change Network. Het museum wil bezoekers informeren over de rol van de mens in de duurzaamheid van het leven op aarde. Het werk van Frank Gehry  – hij heeft o.a. het Bilbao Museum ontworpen – valt op en dat gaat ook zeker op voor deze eyecatcher – het Biomuseum is een zeer kleurrijk gebouwencomplex en redelijk extravagant ontworpen.

Het Museum voor Beeldhouwkunst en het Archeologisch Park van Copán Ruinas in Honduras

In 1996 opende een bijzonder museum in het westen van Honduras in Copán Ruinas – het Sculptuur Museum. De Copán Ruinas zijn een complex van Maya ruines in het westen van Honduras, in 1980 uitgeroepen tot werelderfgoed door UNESCO. Bezoekers komen binnen via een 50 meter lange tunnel dat uitkomt op een binnenplein waar je direct een van de meest indrukwekkende monumenten van het museum ziet: een replica van de Rosalila tempel, ook bekend als de Tempel van de Zon, een van de best bewaarde Maya tempels – het origineel werd door de bevolking van Copan het letterlijk begraven toen het niet meer gebruikt werd. Op een oppervlakte van 4000 m² verdeeld over twee verdiepingen worden meer dan 3.000 voorwerpen tentoongesteld. Andere belangrijke monumenten zijn de gevel van een sportzaal waar een soort balspel werd gespeeld, veel Maya beeldhouwwerken (zogeheten steles) en het ‘Q-altaar’- een vierkant steenblok waarin 16 Copan heersers afgebeeld worden.

Nationaal Museum van Costa Rica, een symbool van het land

Het Nationaal Museum van Costa Rica is gevestigd in het Fort Bellavista, gebouwd in 1917. Dit pand werd oorspronkelijk gebruikt door het leger, totdat het land in 1948 besloot het leger af te schaffen. Er zijn nog steeds honderden kogelgaten uit de burgeroorlog te zien. Tegenwoordig herbergt het museum een belangrijke collectie precolumbiaanse, koloniale, industriële en moderne kunst, archeologische voorwerpen en er worden regelmatig tentoonstellingen georganiseerd. Bezoekers kunnen tevens interessante objecten bekijken die zijn opgegraven uit verschillende archeologische vindplaatsen, zoals de “metates” of slijpstenen, die worden gebruikt tijdens begrafenisceremonies.

In het museum vind je ook het Nationaal Herbarium dat zo’n 220.000 plantensoorten toont, waaronder ook schimmels, korstmossen, algen, mossen, varens en planten of de entomologische collectie met meer dan 19.000 exemplaren dagvlinders en meer dan 12.000 exemplaren van andere groepen, zoals bijen, wespen, vliegen en bedwantsen. Het heeft ook ongeveer 30.000 voorwerpen van o.m. keramiek, goud, koper, jade, schelp, bot, hout en hars, evenals meer dan 39.000 voorwerpen die het dagelijkse leven van de Costa Ricaanse samenleving weerspiegelen. Het museum bevindt zich aan de Cuesta de Moras in de hoofdstad San José.

Zeesluis IJmuiden leuk, maar sluizen Panamakanaal indrukwekkend

Okay, de nieuwe Zeesluis IJmuiden is zeker leuk om te bezoeken, maar de creme de la creme qua sluizen wereldwijd zijn toch wel de 3 sluizen in de 81-km lange Panamakanaal. Het Miraflores Visitor centre museum ligt zo’n acht km buiten Panama Stad bij de Miraflores sluizen. Je leert hier alles – en deels interactief- over de geschiedenis, bouw, werking en wetenswaardigheden over het Panamakanaal – tevens is er een panoramaterras. Minder bekend is dat er aan de andere kant – de stad Colon aan de Atlantische Oceaan – ook een bezoekerscentrum is: het Aqua Clara Visitor centre.