Op de Oosterschelde sleepte de YE7 de eerste oesters van het seizoen. Schipper Danny Nelis overhandigde de oesters aan de Nederlandse Oestervereniging en de gemeentebesturen van Reimerswaal en Schouwen-Duiveland. Daarmee is het oesterseizoen in Nederland en België officieel geopend.
Vanaf heden worden de Zeeuwse creuses (Crassostrea gigas) en de Zeeuwse platte oesters (Ostrea edulis) weer gevist. Voorzitter Kees van Beveren van de Nederlandse Oestervereniging: “De oestersector staat voor een aantal grote veranderingen. De hoeveelheid oesters staat onder druk door minder oesterbroed en door natuurlijke tegenslagen zoals de oesterboorder en het herpesvirus. Om daarom innovatie en verduurzaming op grote schaal te stimuleren in de sector is areaal nodig. Met het Rijk en provincie Zeeland zijn we druk op zoek naar nieuwe locaties voor nieuwe methoden zoals kweek in mandjes, op rekken en tafels, in staande en in hangende kweekkooien.”
Oestervisserij
De oestervisserij vindt plaats in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. Er zijn ongeveer 30 bedrijven bij deze visserij betrokken die samen bijna de gehele aanvoer van oesters beheersen. De leden van de Nederlandse Oestervereniging kweken jaarlijks ongeveer 700.000 stuks platte oesters en ongeveer 35 miljoen Zeeuwse oesters. De oesters worden voornamelijk verkocht op de Belgische, Duitse, Franse, Italiaanse en Nederlandse markt. De oestervisserij heeft al enige jaren het MSC (Marine Stewardship Council) certificaat voor duurzame visserij. Platte en Zeeuwse oesters, geoogst door deze visserijen mogen het internationaal erkende blauwe MSC-keurmerk dragen – een verzekering voor consumenten dat de duurzaam gevangen vis /de oester afkomstig is van een gecertificeerde bron.
Gilde van de Vergulde Oester
In de loop der jaren zijn mensen met bijzondere verdiensten voor de oester opgenomen in het Gilde van de Vergulde Oester. Na de tocht over de Oosterschelde ten behoeve van de opening van het Oesterseizoen werd dit jaar topkok Alain Caron geïntroniseerd in het Gilde. Ondermeer bekend van het TV-programma “Binnenste Buiten”.
Cees van Liere
De huidige voorzitter van de Nederlandse Oestervereniging Kees van Beveren stond tijdens de bijeenkomst nog even stil bij het afscheid van de vorige voorzitter Cees van Liere: “Hij heeft bijzonder veel betekend voor de oestersector. Het officiële afscheid vindt op een ander moment plaats, omdat Cees van Liere om gezondheidsredenen niet aanwezig kon zijn.”
Veiling
Het eerste vaatje oesters werd tijdens een drukbezochte ondernemersbijeenkomst, aansluitend op de opening van het oesterseizoen, geveild. De opbrengst van de veiling gaat dit jaar via de Stichting “Vrienden van Siem” naar het project ‘Vrouw in beeld’ van het Radboud MC in Nijmegen. De veiling werd op ludieke wijze geleid door veilingmeester Dominique Dequelle en stond onder toeziend oog van notaris Schot uit Tholen. Uiteindelijk werd een bedrag € 10.700,- opgehaald, een record resultaat (in 2016 € 6.850,-). Het was Auto Poppe, Audi- en VW- dealer van Zeeland, Pieter Louwerse, die het laatste bod deed en zo in bezit kwam van het eerste felbegeerde mandje platte oesters van 2017.
Culinaire gemeenten
Dit jaar werd de opening van het Oesterseizoen gesteund door de gemeente Reimerswaal die met het hart van de oestervisserij Yerseke de oestergemeente van Nederland genoemd mag worden en de gemeente Schouwen-Duiveland. Beide gemeenten willen met deelname aan de oesteropening het specifieke streekgebonden culinaire aanbod op de kaart zetten.
De organisatie werd verder mogelijk gemaakt met bijdragen van de provincie Zeeland, WEA & Joost Accountants, Rabobank Oosterschelde, Kooiman Marine Group, Kotra, MSC (Marine Stewardship Council), Auto Poppe en Kingfish Zeeland.