New! Maredret bier

SAMENWERKING TUSSEN DE GROEP ANTHONY MARTIN EN DE ABDIJ VAN MAREDRET LEIDT TOT EEN HEERLIJK BIER: MAREDRET

 

De groep Anthony Martin presenteert de ambachtelijke bieren Maredret ‘Altus’ en ‘Triplus’, en engageert zich voor een project ter ondersteuning van de zusters van de abdij van Maredret. Het benedictinessenklooster, een juweeltje in neogotische stijl tussen Samber en Maas, werd in 1893 opgericht door Agnès de Hemptinne en 6 monialen (slotzusters). Vandaag verblijven ze nog met een twintigtal in het uitgestrekte domein van 15 ha. Hun vurige wens om hun patrimonium met spoed veilig te stellen heeft de zusters ertoe aangezet toenadering te zoeken tot de Belgische familiale brouwerij Anthony Martin om samen een biergamma te ontwikkelen: een solidair project waar spiritualiteit en smaak elkaar in alle eenvoud ontmoeten voor een avontuur van spelt, kruiden en andere kostbare planten.

Eerste biergamma uit een abdij van de zusters benedictinessen in België … Voor deze artisanale bieren werd inspiratie gezocht bij de wonderbaarlijke savoir-faire van Hildegard van Bingen. Reeds in de 11e eeuw gebruikte deze heiligverklaarde natuurgeneeskundige avant la lettre de natuurlijke krachten van planten om diverse lichamelijke en geestelijke klachten te verzorgen. De slotzusters van Maredret koesteren nog altijd hun traditionele band met de natuur, maar betrekken ook het publiek erbij, via diverse activiteiten en ateliers.

“Gecharmeerd door de schoonheid en het rijke erfgoed van de abdij van Maredret, konden wij niet langer onverschillig blijven voor de uitdaging waar de zusters mee geconfronteerd werden, het behoud van hun abdij. De Maredret-bieren hebben uiteraard geen medicinale roeping, maar onze meester-brouwer selecteert zijn grondstoffen wél om hun eigenschappen en hun intrinsieke waarde”, verklaart CEO Anthony Martin. “Net zoals de zusters vindt ons team zijn inspiratie in de medicinale tuin, de moestuin en de boomgaard.”

Spelt is de hoeksteen en levert florale toetsen, wat hazelnoot en iets bitters. Naast spelt heeft dit gamma nog een ander gemeenschappelijk kenmerk te bieden: allerlei planten schenken de brouwsels een aparte smaak die herinnert aan de aromatische kruidentuin. Bij de lancering bestaat het gamma alvast uit twee bieren: ‘Altus’ (6,8% alc.) en ‘Triplus’ (8% alc.). Altus betekent hoog, edel, diep en subliem. Dit gemengd bier koppelt hoge gisting aan spontane fermentering van wilde gisten, ondersteund door spelt en het gebruik van kruidnagel en jeneverbes. Het is daarmee allicht het meest karakteristieke bier uit dit gamma. Bij de degustatie bespeurt men ook toetsen van hooi en specerijen. Triplus is veel meer dan een gewone tripel van hoge gisting. Naast spelt doen salie, laos (galanga), laurier, szechuanpeper en koriander je gehemelte wegdromen.

De bieren van Maredret zijn te koop in het abdijwinkeltje van Maredret, in de Mont-Saint-Jean (hoeve én nieuw restaurant) en in de verkooppunten van groep Carrefour.

Ora et labora

De abdij van Maredret is een parel, en de zusters tonen veel liefde, hoop en moed om dit oord in het teken van “moins de biens, plus de liens” (‘minder goederen, meer verbondenheid’) in stand te houden. Voor deze kloostergemeenschap geldt de regel “ora et labora”: bid en werk! Zij leven hier nagenoeg zelfbedruipend, dankzij hun moestuin, boomgaard, geiten, kippen en een eigen waterbron. Helaas ontvangen ze geen enkele subsidie voor de restauratie van dit prachtige gebouw dat het gewicht der jaren torst en dus schreeuwt om restauratie.

De abdij heeft onder leiding van Mère Bénédicte als roeping zich open te stellen voor eendagsbezoekers die hier op zoek gaan naar spiritualiteit en eenvoud, er in retraite wensen te gaan of er in alle rust komen studeren. Stilte staat hier centraal zodat iedereen zichzelf kan terugvinden en kan herbronnen. De abdij blijft een intimistische sfeer uitademen, ook al opent ze nu occasioneel de deuren voor het publiek. Bezoeken worden georganiseerd op sommige zondagen en bij evenementen zoals de erfgoeddagen in het weekend van 11 en 12 september 2021, dit jaar rond het thema “Femmes & Patrimoine” (‘vrouwen en erfgoed’).

Miniatuurkunst : De zustergemeenschap is zeer actief. Ze organiseert en animeert activiteiten en workshops in de abdij zelf en in de tuinen. Naast spirituele zijn er ook artistieke activiteiten (muziek, kalligrafie, miniatuurkunst, zang, …), tuinieren en workshops gewijd aan het welzijn of aan mystica Hildegard van Bingen. Haar miniatuurkunstschool is internationaal befaamd. De slotzusters laten de middeleeuwse miniatuurkunst herleven door traditionele technieken te herontdekken en te hanteren bij het verluchten van gewijde teksten. Deze schitterende afbeeldingen waren oorspronkelijk bestemd voor de benedictijner abdijen, de Belgische adel en de koninklijke familie, maar werden later gedrukt en vonden hun weg naar een veel ruimer publiek. Ze worden vandaag tentoongesteld door musea in New York, Londen en het Vaticaan.

De groep Anthony Martin: Toen de Brit John Martin in 1909 naar Antwerpen kwam om hier de beroemde Guinness en andere Engelse bieren te lanceren, kon hij niet vermoeden dat zijn kleinzoon Anthony ruim 110 jaar later heel wat ambachtelijke bieren zou redden en in de groep zou opnemen. De groep Anthony Martin, waarin nu ook zijn zonen Jonathan en Edward actief zijn, dankt zijn faam aan een selectie artisanale bieren met rijke geschiedenis: Gordon Finest Beers, Martin’s, Waterloo, Bourgogne des Flandres, Timmermans, …, goed voor een jaarlijkse omzet van € 50 miljoen en een volume van 250.000 hectoliter. Tot de groep behoren ook diverse artisanale brouwerijsites zoals brouwerij Timmermans in Itterbeek (de oudste lambiekbrouwerij ter wereld), de romantische brouwerij Bourgogne des Flandres in het hartje van Brugge, de brouwerij-restauranthoeve van Mont-St-Jean in Waterloo. Deze laatste ligt op het beroemde slagveld en produceert in haar nieuwe distilleerderij ook gin en whisky. Merk op dat elk van deze drie sites beschermd is en deel uitmaakt van het Belgische erfgoed.