Nieuwe website over wijntoerisme in Frankrijk

Sinds 9 februari heeft het Franse wijntoerisme zijn eigen webportaal. Het is beschikbaar in het Frans en het Engels en staat helemaal in het teken van de blauw-wit-rode wijngaarden. De handige site is een must voor elke liefhebber van lekkere wijn en dompelt je onder in de Franse wijnwereld.

Op 9 februari lanceerde Laurent Fabius, de Franse minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Ontwikkeling, officieel de website www.visitfrenchwine.com, een gloednieuw platform om de vele Franse wijnbestemmingen te promoten. Een niet onbelangrijk initiatief als je weet hoeveel succes het Franse wijntoerisme in België oogst. Volgens een studie1 uit 2010 zijn de Belgische toeristen immers, samen met de Britten, gemiddeld goed voor de helft van alle internationale bezoekers in de Franse wijngaarden. De Belgen vertegenwoordigen zo 10 % van het totale toeristische wijnpubliek (Fransen en buitenlanders).

Webgebruikers kunnen er de Franse wijngaarden en hun schatten ontdekken en vinden er ook tips om hun volgende verblijf te organiseren. Het webportaal promoot niet alleen allerlei Franse wijnevenementen, maar stippelt ook wijnroutes uit, stelt kelderbezoeken voor, brengt interviews met wijnprofessionals en lijst de adressen van wijnmusea op om bezoekers een handje te helpen.

Uitstapjes op maat

Via de tab ‘Vos expériences’ stelt de website allerlei uitstapjes voor om de Franse wijngaarden in al hun facetten te verkennen. Nadat ze hun profiel (vrijgezel, koppel, gezin of onder vrienden) en wensen (patrimonium, wijngaardwandelingen of oenologie) ingevuld hebben, krijgen surfers suggesties die bij hun verwachtingen passen.

Enkele beknopte voorbeelden:

. Wijngaardwandeling in “Le Jardin en Beaujolais” : Van april tot eind oktober opent “Le Jardin en Beaujolais” van het Centre de Vinification zijn deuren voor bezoekers. Stap aan boord van het treintje en duik onder in een wereld waar geavanceerde technologie en respect voor tradities onafscheidelijk zijn. Je ontdekt een uniek ‘wijnpark’ dat bijna 5 000 m² groot is.

. Bezoek aan de kelders van champagnehuis Mumm in Reims : Je dringt door in het hart van de 25 km lange kelders van champagnehuis Mumm, opgericht in 1827. De mooie belichting zet dit labyrint, waarin zo’n 25 miljoen flessen opgeslagen liggen, echt in de verf. Je ontdekt hier hoe bubbels ontstaan en in het werktuigenmuseum zie je welke vakkennis er bij de champagneproductie komt kijken. Alles met één doel: champagne ‘van binnenuit’ begrijpen.

. Fijnproeverstochten in de wijngaarden van de Languedoc : Vanaf mei 2016 tot de zomer maak je je keuze uit diverse gastronomische wandelingen in de wijnstreek Languedoc. Boven aan het lijstje staat de wandeling ‘Vins, Vignes et Terroirs’ (Wijn, Wijngaarden en Bodems), die plaatsvindt van 22 tot 23 mei 2016. Wandelingen voor groot en klein, aangepast aan elk niveau: van beginnende tot doorgewinterde wandelaars. Een leuke kans om wandelen, wijn en gastronomie te combineren, onder toezicht van een befaamde chef.

Website en sociale netwerken : http://france.fr