Le Louis XV – Ukkel

Een sympathiek en elegant adres, waar kunst en gastronomie elkaar ontmoeten  In het schitterende Wolvendaelpark in hartje Ukkel, te midden van het groen in het schilderachtige dal van de Ukkelbeek, vinden we een architecturaal pareltje dat lokaal bekend staat als het Lodewijk XV-paviljoen. Dit elegante gebouw, een typische constructie uit de 18e eeuw, klein en met veel verrassende details, stond oorspronkelijk in Amsterdam maar werd in 1909 steen per steen naar hier overgebracht, op initiatief van Léon Janssens, de eigenaar van het park op dat moment.

Het gebouw werd lange tijd als restaurant benut, weliswaar met wisselend succes, en werd twee volledige jaren totaal aan zijn lot overgelaten. Gelukkig vond de gemeente, die eigenaar is van dit geklasseerd pand, in mei 2014 uiteindelijk de geschikte overnemers die een aantrekkelijk project voor ogen hadden.

De nieuwe uitbaters hadden het uitstekende idee om er niet alleen een traditionele horecazaak in onder te brengen, maar ook een plaats waar kunsttentoonstellingen gehouden worden, een plek dus waar cultuur en gastronomie samenkomen. Aan de oorsprong van dit idee liggen de gebroeders Mathieu en Maxence Maenhout, beiden professionals in hun vak die elkaar perfect aanvullen. Mathieu is afkomstig uit de bankensector, waar hij trouwens nog een stevige voet aan de grond heeft, en weet perfect wat goed ondernemerschap inhoudt.

Maxence is op zijn beurt een ervaren chef-kok die eerder in Belgische toprestaurants werkte. In het team treffen we ook Julia Chelechko, een Antwerpse jongedame en partner van Mathieu die verantwoordelijk is voor de evenementen en er tegelijk voor een « warme » noot zorgt.

De twee broers die deze nieuwe zaak in hartje Ukkel zowat een jaar geleden openden, kozen van in het begin voor Belgische producten. Deze worden creatief benaderd maar steeds met een torenhoog respect voor hun originele en pure smaken. Helemaal passend binnen dit concept is deze uitspraak van Mathieu Maenhout: « Koken is geen wetenschap maar een subjectieve kunstvorm die onophoudelijk evolueert, voor zover die nobel en eerlijk blijft. »

In de praktijk wordt deze filosofie, veel te zeldzaam in dit vak, vertaald in een smakelijke maar tegelijk ook zeer authentieke gastronomische kookstijl. Het is een keuken die volgens de seizoenen en op basis van de beste streekproducten elke maand verandert, ook al deinst de chef er niet voor terug om af en toe gebruik te maken van meer « exotische » ingrediënten. Het beperkt aantal plaatsen – slechts 18 in een normale zaalbezetting – laat toe dat er heel precies kan gewerkt worden, met prachtige en bijzonder smakelijk uitziende bordpresentaties die perfect tot hun recht komen in een kader dat constant verandert.

Een van de grote troeven van deze zaak is dat het zowel een restaurant als een kunstgalerie is. Doordat er maandelijks nieuwe kunstenaars hun werken tentoonstellen, krijgen we een wisselende scenografie, ook al blijft de structuur van dit geklasseerd pand voor een zekere constante stijl zorgen.

Opvallend is dat België ook de hoofdrol speelt op gebied van dranken. Alle aperitieven en sterke dranken zijn van Belgische makelij en de wijnkaart is eveneens zwart-geel-rood gekleurd, met daarop een fraaie selectie Belgische wijnen naast een deel Franse wijnen maar van Belgische eigenaars.

Het pand is zowel perfect geschikt voor privé-initiatieven als professionele bijeenkomsten, met onder meer de maandelijkse vernissages van de tijdelijke tentoonstellingen. De volledige ruimte kan uitgebreid worden tot 42 zitplaatsen en zelfs tot 50 personen voor een walking dinner. En in de zomer, wanneer het weer meezit, kan Le Louis XV dankzij het prachtige tuinterras probleemloos tot meer dan 100 personen verwelkomen, en dat te midden van een adembenemende omgeving.

Interessant om weten is dat deze zaak in de zomer ook een leuke formule voorstelt van rijkelijk gevulde picknickmanden, bestemd om ervan te genieten in het omringende park. Op zondag wordt de normale kaart vervangen door een uitgebreide brunch die toegankelijk is van 11.00 tot 15.00 uur, voor 30 euro, en een menu van vier gangen dat voorafgegaan wordt door een glaasje bubbels. In de week wordt er ‘s middags een lunch voorgesteld voor 25 euro met daarin een starter, hoofdgerecht en koffie. ’s Avonds zijn er drie menu’s van telkens vier gangen (starter, sorbet, hoofdgerecht en dessert): « Tradition », « Découverte » en « Saveurs du Monde » voor respectievelijk 38, 44 en 50 euro, menu’s die kunnen gecombineerd worden met een boeiende « ontdekking van Belgische wijnen » voor 25 euro.

En omdat het oog ook wel wat wil wanneer we uit eten gaan, twijfelden we geen minuut langer meer om dit etablissement zo snel mogelijk te bezoeken, een concept dat gezien wordt als een van de meest aantrekkelijke van de laatste tijd, in een gemeente die nochtans niet om mooie zaken verlegen zit …

Wij combineerden bij onze proeverij de lunch met à la carte suggesties. Het voorgerecht van de lunch werden gemarineerde kalfswangetjes als voorgerecht en wilde eend als hoofdgerecht. Als à la carte suggesties opteerden we voor een carpaccio van St Jacobsvruchten en een filet pur van Argentijns rund als hoofdgerecht. Bij het aperitief een frisse creatie van ansjovisjes en heerlijk warm en geurig champignonsoepje.

De gemarineerde kalfswangetjes kregen een smeuïge ganzenlever mee en werden gedecoreerd met rode biet en tartaar van mango. Een lekkere en leuk evenwichtige bereiding boordevol smaak. De carpaccio van St Jacobsvruchten was zeer fris, pittig en mooi ziltig met snippers van jonge ui, tartaar van mango en kleurige bloempjes. Op een zwart bord gepresenteerd, leuk decoratief en zeer aantrekkelijk, een bereiding waarbij smaken en aroma’s mekaar perfect aanvulden. Als tussengerecht een frisse mojito sorbet.

De wilde eend kreeg lekkere dagverse schorseneren en romanesco als garnituur, het mooi gegaard vlees bleef heerlijk rosé en zorgde voor mooie smaaktoetsen. Ook onze filet pur bleef mooi rosé en kreeg gebakken witloof en kroket balletjes van blauw-violetkleurige aardappelen als garnituur samen met een heerlijke vleesjus. De vitelotte-aardappel was indertijd in Peru en Bolivië erg gegeerd omwille van de gezonde en geneeskundige kracht die ze in zich zouden dragen. Als afsluiter serveerde Maxime een huiscreatie van chocolademousse en eclair van witte chocolade.

Le Louis XV, Wolvendaellaan 44 in 1180 Ukkel.

Tel. 02/372.28.60. E-mail: lelouisxv@gmail.com  www.lelouisxv.be

Open van dinsdag tot zaterdag, middag en avond. Open op zondag van 11.00 tot 15.00 uur. Zondagavond en maandag gesloten.

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

leuke en sfeervolle locatie in uniek paviljoen

attent onthaal

decoratieve presentaties

smaakvolle gerechten met evenwichtige accenten

dagverse verfijnde producten