Onder het motto ‘Heerlijk tijdloos’ brengt Brouwerij Palm drie retroflessen Palm op de markt

Spéciale Belge Ale

“Verontrust door de komst én het succes van nieuwe importbieren in België, begin 1900, besloten professoren van verschillende brouwerijscholen pogingen te ondernemen om een ‘modern Belgisch bier’ te ontwikkelen. Om dit doel te bereiken werden in 1903, 1904 en in 1905 nationale wedstrijden voor de creatie van “Une bière type Belge” uitgeschreven“  vertelt bierautoriteit Jef Van den Steen. ‘Speciale Belge Ale’ was geboren. “Spéciale Belge Ale is een amberkleurig bier van hoge gisting met een alcoholgehalte van 5,2 % vol/alc, met een fruitig gistingsaroma, een moutige smaak die gaat van honingachtige karamel tot licht gebrand en met een zachte bitterheid van overwegend aromatische hop. Het samenspel tussen gist – mout – hop geeft de karakteristieke volmondigheid en de zacht uitvloeiende nadronk.”  licht Van den Steen toe. Jef Van den Steen is als microbrouwer een autoriteit in zijn vakgebied, hij heeft al heel wat boeken op zijn palmares. Zijn nieuw boek ‘Speciale Belge Ale’ wordt nog dit voorjaar voorgesteld.

1929: ‘Spéciale Belge van Steenhuffel’ wordt ‘Spéciale PALM’

Wanneer na het beëindigen van de vijandelijkheden de ondertussen heropgebouwde brouwerij opnieuw operationeel wordt, brouwt Arthur Van Roy verder zoals voor de oorlog, bier van hoge gisting dat tot 1929 geen merknaam droeg, maar gewoon ‘bier van Steenhuffel’ werd genoemd. Eén jaar daarvoor had Arthur de hulp gekregen van zijn toen vijftienjarige zoon Alfred die aan vaders zijde de stiel leerde. Maar de praktijk, hoe belangrijk ook, liet vele vragen voor de leergierige jongeman onbeantwoord! En om dit bier alle kansen op succes te geven kreeg  het een merknaam: Spéciale PALM. De naam PALM zag vader Arthur als een symbool voor de zege van de hoge gistingsbieren.

2016: PALM nog steeds ‘Heerlijk tijdloos !’

Dat PALM vaak tegen het conventionele, het gemakkelijke en de mainstream vocht bewijst haar rijke geschiedenis. Het Spéciale, authentieke en onconventionele karakter van PALM uitte zich ook op de flesjes doorheen de geschiedenis. Als ode aan deze rijke geschiedenis en deze Spéciale authenticiteit te beklemtonen, brengt de brouwerij, dit voorjaar, 4 verschillende tijdsperiodes terug op de verpakkingen: 50, 70, 90 en de reguliere uit 2010. Zowel de flessen, de 33cl blikken als de 50cl blikken komen tijdelijk uit in een oorspronkelijke look uit het verleden om zowel visueel als degustatief te genieten van een authentieke Spéciale Belge.