Een zeldzaam, expressief en verantwoord wijnjaar
Tussen de vorst in april, het gebrek aan water, maar ook de hevige regens aan het eind van de zomer en soms hagel, was het jaar 2021 bijzonder beproevend voor de kelders van de groep Foncalieu Vineyards. De oogst en de vinificatie zijn klaar, en het mengen is begonnen. De jaargang 2021 lijkt zeldzaam, maar van goede kwaliteit.
Lagere volumes, maar +++ kwaliteit
Oktober betekent het einde van de oogst voor de leden van Vignobles Foncalieu. De kalender volgde het karakter van hun terroirs: begin oktober voor de vroegste: Les Celliers du Nouveau Monde, La Cave Coopérative L’Avenir (La Redorte), Les Vignerons Montagnac Domitienne, en Les Vignerons du Pays d’Ensérune. Les Vignerons de la Cité, die verschillende landgoederen in de latere terroirs Corbières, Minervois en Malepère groepeert, heeft net het einde van deze campagne meegemaakt.
Met een gemiddelde daling van 35%, met grote verschillen naar gelang van de druivensoort en het terroir, ligt de oogst van de Foncalieu-wijngaarden in de lijn van het regionale gemiddelde van dalende volumes. Het werk dat gedurende het hele jaar en tijdens de oogst is verricht door de teams in de wijngaard en het grote technische meesterschap van de oenologen in de kelder, resulteerden eens te meer in een oogst van zeer goede kwaliteit, met profielen die trouw zijn aan de signatuur van Foncalieu Vineyards.
Frisse witten en rosés
Aan het einde van hun gisting tonen de witte wijnen en de rosés al zeer interessante profielen, ze hebben een goede zuurgraad die garant staat voor de frisheid die kenmerkend is voor de Foncalieu-stijl. Deze frisheid versterkt de aromatische profielen van elke druivensoort. Hun persoonlijkheid wordt uitvergroot in wijnen van één soort en de assemblages krijgen een echte ziel in complexiteit.
In wit, bijvoorbeeld, is de cuvée Petit Paradis in Saint Chinian Blanc al zeer rijk en aromatisch met vermentino’s, witte grenaches en marsannes die spannend zullen zijn om te mengen. De rosés combineren frisheid en aromatische complexiteit met toetsen van grapefruit en framboos, een reeks expressies die erg in de smaak vallen bij de consument.
Verhouding tussen soepelheid en structuur
De perfect rijpe oogst werd gevalideerd met de grootste zorg voor elke druivensoort, elk terroir, in elke kelder. Van pinot noir tot malbec, via syrah, grenache, marselan, cabernet-sauvignon of merlot, de groep Foncalieu vinifieert een complexe verscheidenheid van druivensoorten voor een gamma dat beantwoordt aan de verwachtingen van de consument. Elke druivensoort wordt gevinifieerd op basis van zijn persoonlijkheid om deze het best tot uiting te laten komen in het gewenste profiel, van soepel en gulzig tot rijk en gestructureerd.
Zoals de traditie het voorschrijft, werden de topjaargangen bewerkt in het Atelier Prestige. Het opende zijn deuren eind dit jaar, om plaats te bieden aan eersteklas en perfect gerijpte Syrahs en Grenaches. Na een rijpingsperiode van minimaal 12 maanden worden ze gemengd tot de iconische cuvées van de groep, zoals Le Lien (AOP Minervois), l’Apogée (AOP St Chinian), La Lumière (AOP Corbières) en Les Illustres (IGP Coteaux d’Enserune).
Verantwoorde wijnen als resultaat van een collectieve verbintenis
Dankzij de inspanningen van de wijnbouwers, begeleid door de teams van Foncalieu Vineyards, en de talrijke opleidingen die in de kelders worden gegeven, vertegenwoordigen de wijnen die volgens milieuprocedures worden geproduceerd (voornamelijk HVE 3, Terra Vitis en biologisch), meer dan 70% van de productie van Foncalieu Vineyards voor het wijnjaar 2021. De grillen van het weer hebben de hoeveelheden die op biologische wijze worden geproduceerd, aanzienlijk beperkt. Dankzij strenge selectie- en controlewerkzaamheden in de wijngaarden heeft men echter enkele ronduit buitengewone wijnjaren kunnen isoleren, vooral in wit. De biologische Sauvignon, bijvoorbeeld, biedt in 2021 een aromatische kracht en een buitengewone frisheid.
Een serene oogst in Haut Gléon: Op Château Haut Gléon werd de oogst half september voortgezet met selecties van Grenache en Syrah bestemd voor de rosé van Château Haut Gléon. Ze gingen een dag vooraf aan de Roussanne, die in vaten werd vergist alvorens op fijne droesem te rijpen. In alle gevallen zijn de aromatische uitingen veelbelovend (framboos voor de syrah, steenfruit en citrus voor de roussanne).
De rode wijnen werden geoogst tussen 19 en 30 september, te beginnen met de vroegste Syrah-percelen en eindigend met de Grenache en de Marselans, die de oogst van 2021 afsloten. De witte en rosé wijnen hebben vandaag bijna hun gisting beëindigd. De rode wijnen ondergaan nog een zachte en langzame maceratie om de kleur te extraheren en zijdezachte tannines te verkrijgen. Na de persing worden ze overgebracht naar hun winterverblijf, in vaten of kuipen, in de kelder van het Château, gedurende minimaal 12 maanden, om de beroemde rode wijn van Château Haut Gléon te maken.