De familie Fabre lanceert haar klimaatprogramma 2030!

Als wijnbouwer in de Languedoc sinds 1605, inspireert en ademt de familie Fabre de agro-milieu overgang. Met het programma ‘Famille Fabre 2030 pour le Climat’ gaat de onderneming een stap verder en verenigt zij haar personeel, leveranciers en distributeurs. Innovatieve benaderingen en nieuwe wijnen staan op de agenda!

De familie Fabre werkt al meer dan 30 jaar biologisch, controleert het waterverbruik op haar landgoederen (IPG Pays d’Oc, Corbières, Minervois en Boutenac) met de Vintel-software, plant hagen, fruitbomen en peulgewassen, en nodigt het publiek uit in de wijngaarden op het afgemeten ritme van Slow Tourism (en innoveert met een Escape Game!)… Al deze verbintenissen komen samen in de wens om samen naar de toekomst te kijken.

Via Clémence Fabre en haar echtgenoot Louis-Jacques Ramin is de familie Fabre een van de eerste 150 ondernemingen die de Convention des Entreprises pour le Climat* hebben ondertekend (samen met Nature et Découverte, MACIF, Renault Trucks en Pierre&Vacances), die zichzelf acht maanden de tijd heeft gegeven, vanaf september 2021, om zich te verenigen en de bedrijfswereld op één lijn te brengen met de akkoorden van Parijs.

Deze verbintenis maakt deel uit van het grotere Fabre Family 2030 Climate Program. Binnen het bedrijf is een CSR-eenheid opgericht met Jeanne en haar broer Grégoire Fabre aan het hoofd. Het doel is een koolstofvrije voetafdruk te bereiken door de productie en het energieverbruik met elkaar in evenwicht te brengen (bouw van een fotovoltaïsche installatie, optimalisering van de klimaatregeling in de kelder, geleidelijke vervanging van transport- en teeltgereedschap door elektrisch materiaal, enz.)

Daarnaast ontwikkelt de Fabre-familie partnerschappen met haar leveranciers om het energie- en afvalbeheer te optimaliseren, en met haar distributeurs om nieuwe recyclingkanalen te creëren. Zo werkt de familie Fabre met het Biocoop-netwerk aan het op de markt brengen van haar Chant de la Terre-assortiment in herbruikbare flessen. “Met Delinat, Zwitserse klant van het eerste uur, wordt geëxperimenteerd met agroforestry in de wijngaard en het vinificatieproces verloopt volgens normen die veeleisender zijn dan biologische certificering. Altijd met het idee om het beter te doen voor de natuur, de wijn, de mensen en de planeet.

Nieuwe producten en zekere waarden om vanaf nu te proeven

Om haar consumenten bewust te maken, heeft de Familie Fabre het wijnjaar Lux de Luc uitgekozen om over haar strijd te praten: in elke doos van 6 flessen staat een pleidooi gedrukt op een papier “dat moet worden ingezaaid” met kruiden uit de garrigue, waarin hun klimaatplan voor het komende decennium wordt uiteengezet. Hoe het nuttige te combineren door te spreken over klimaatnood en het aangename met een heldere carignan zonder toegevoegde sulfieten die we in de fles vinden (gamma van wijnen Hors Série van de familie)!

De Château de Luc 2020 cuvée Lux is te koop (Lux de Luc 10,60€ ttc).

De uitzonderlijke cuvées van Château Fabre-Gasparets zijn eveneens te proeven en  weerspiegelingen hun terroir van Boutenac: De cuvée Sélection Boutenac 2020, waar de carignan opvalt, in schatten van frisheid van rood fruit bij perfecte rijpheid en fijne specerijen tussen peper en zoethout (Sélection Boutenac 16,20€ttc). Les Amouries 2020, een gastronomische rosé bij uitstek in de complexe en weelderige expressie van een rosé van syrah en mourvèdre die drie maanden in vaten is gerijpt (Les Amouries 16,20€ttc).